[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

De seks mand på Termholdet har ansvaret for at gelejde alt fra bukseknapper og appelsinvand til kampvognsammunition og soldater gennem den gigantiske, internationale Camp Bastion til og fra det danske ansvarsområde omkring byen Gehresk.

- Man kan vel beskrive os som en blanding mellem et rejsebureau, en stor vognmandsforretning, et speditionsfirma og et større postkontor, forklarer kaptajn Morten Oxbøl, der leder Termholdet. Han står denne måned midt i termholdets travleste periode.


Term i Camp Bastion

Næsten halvdelen af den danske kampgruppe er på vej tilbage efter orlov, og samtidig skal den anden halvdel af sted. Oven i det kulminerer antallet af besøg fra militære chefer, medier og politikere ved kampgruppen. Det giver i hundredvis af kunder i Mortens rejsebureau. Kunder, der skal transporteres og ofte også bespises og have et sted at sove på rejsen.

- Heldigvis forventer vores kunder hverken udsigt fra værelset eller morgenmad på sengen, forklarer Morten med et smil.

Forholdene er nemlig primitive, og hele den store operation kører på militære præmisser.

- Det vil sige, at folk må indstille sig på, at ting sker i det tempo, de sker, forklarer Morten Oxbøl.


Bagage pakkes på flypallet.

Siden 1. februar har de seks mand i Term-holdet i Camp Bastion håndteret mere end 2500 passagerer, der er afsendt og modtaget mere end 800 tons materiel og håndteret mere end 15 tons breve og pakker til og fra soldaterne. Det kan kun lade sig gøre, fordi man ikke regner med normal arbejdstid i missionerne.

- Der er ikke noget, der hedder 8-16 her. Vi arbejder til dagens opgaver er løst. Det kan måske lyde lidt voldsomt for civile mennesker, men dels finder man en rytme med det, og dels må man jo erkende, at der jo ikke er så meget andet at anvende tiden til hernede, fortæller Morten Oxbøl.

Nøglen til at holde den store ”flytteoperation” kørende er, at få varen af sted, når muligheden byder sig. Det betyder for eksempel en del natarbejde, når de britiske Hercules-transportmaskiner flyver soldater til og fra Kabul.
Først i maj begynder rotationen af det andet store hold soldater, som skal på orlov i Danmark. Dermed fortsætter rejsefeberen i Camp Bastion lidt endnu, men det stresser ikke Term-holdet.

- Det gode ved det militære transportsystem er, at det accepterer, at ting tager ting. Det vil sige, at alle er indstillede på at strække sig den ekstra meter, der skal til for, at få tingene til at ske – også når vi er spidsbelastede, fortæller Morten og vender tilbage til rejseplanlægningen.


Containere er klar til at blive læsset på flyet.