[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin

De to veteranhjem i Fredericia og København, der åbner til august, og veteranhjemmet i Aalborg, som der endnu ikke er sat en åbningsdato på, står overfor en stor udfordring. Der er brug for yngre kræfter til at bemande den døgnåbne telefon og stå for de praktiske opgaver.
- Vi har allerede et stort bagland af ældre og midaldrende, så den gruppe behøver vi ikke dyrke så meget, siger Lars Graff Nielsen, der er formand for Veteranhjem København.
Han er glad for de frivillige, der kommer fra Danmarks Soldater- og Marineforeningers Fællesråd og Hjemmeværnet. Men han er også klar over, at hvis de unge veteraner skal komme på veteranhjemmene, så skal flertallet af værter og hjælpere på hjemmene være yngre tidligere udsendte.
- Det er mit ansvar at mindst halvdelen af dem, der bemander hjemmene, er yngre. Jeg ved af bitter erfaring, at hvis vi ikke får de unge udsendte til at komme og give en hånd, så kommer de andre yngre veteraner ikke på hjemmene, siger Lars Graff Nielsen.
Derfor er han for øjeblikket i kontakt med garderne i København, gardehusarerne i Antvorskov og Det Danske Internationale Logistik Center i Vordingborg for at gøre yngre kræfter interesserede i det frivillige arbejde.
- De ældre kan sagtens være backup, men det skal være tidligere yngre udsendte, der bør være dominerende. For yngre veteraner kommer ikke, hvis de opdager, at der sidder fire blå baretter, siger Lars Graff Nielsen.

Klædt på til opgaven
De tre veteranhjem skal være døgnbemandede syv dage om ugen hele året rundt.
- Det betyder, at der skal bruges et sted mellem 80 og 120 værter og hjælpere per hjem for at få det til at hænge sammen. Det er alvorligt mange, siger Lars Graff Nielsen.
Opgaverne for de frivillige er mangeartede og forskellige. Der skal altid være kaffe på kanden, men de frivillige skal være beredte til mere alvorlige opgaver. Derfor bliver de tilbudt en uddannelse, der er kommet i stand i et samarbejde mellem veteranhjemmene og AMU (arbejdsmarkedsuddannelser).
- Vi uddanner de frivillige til hvordan, de skal reagere, hvis der kommer en veteran, der har brug for hjælp. Vi behandler ikke, men vi kan henvise til, hvor hjælpen findes. Vi kan uddanne dem til at vide, hvad de skal spørge ind til. Jeg håber lidt på, at vores telefon i veteranhjemmet kommer til at virke som en nødtelefon, siger Lars Graff Nielsen.
Han er udmærket klar over, at nogle veteraner er så psykisk skadede, at de aldrig vil dukke op på veteranhjemmene. Men han håber, at de så i stedet vil bruge telefonen.
- Jeg ved godt, at den veteran, der har gemt sig i en skov, ikke kommer til os, men så kan vi komme til ham. Det er vi i stand til, siger Lars Graff Nielsen.
For Lars Graff Nielsen, der selv lægger meget tid i arbejdet med veteranhjemmet, er der en stor personlig gevinst i at hjælpe andre.
- Det er mægtigt tilfredsstillende at finde frem til de muligheder for hjælp, som nogle veteraner har brug for, siger Lars Graff Nielsen.

Hvis du tidligere har været udsendt til Irak, Balkan eller Afghanistan og har lyst til at arbejde som frivillig på et af de tre veteranhjem, kan du melde dig her

Hvis du vil være frivillig på Veteranhjem København, kan du også ringe på: 51 35 81 42