[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Kilde: FTK 

- Det giver en stor glæde, når det lykkes; når vi har bygget mange bomber eller missiler og fået flyene af sted til tiden. Så er det ude af vores hænder, hvad der videre sker, og man mærker en vis tilfredsstillelse.

Sådan siger Thomas, som er oversergent og fungerende leder for Centraliseret Ammunitionstjeneste – i daglig tale CAT – under missionen på Sigonella-basen på Sicilien. CAT er klar i døgndrift til hele tiden at kunne gøre ammunition til flyene klar og montere dem det rigtige sted på flyene. Det er et arbejde, der kræver grundighed og præcision.

- De seneste ti år er der sket en kæmpe udvikling inden for smart bombs, som nu kan styres med både GPS og laser. De, der tester dem, skal have en stor viden og kunne holde rede på en masse stumper, for det er avanceret arbejde, siger Thomas.

De, der kontrollerer bomberne, er en del af klargøringsdelen på CAT-holdet, som også består af en opladningsdel. Klargøringsdelen er igen brudt ned i to dele, nemlig den offensive (bomber, chaffs og flares) og den defensive (missiler og kanoner).

Afhænger af konfigurationen
På Sigonella-basen består CAT-holdet af 18 mand, som i to holds skift kan arbejde hele døgnet. De er med andre ord altid klar til at gøre deres for at sende F-16 flyene af sted på missioner. Når de tager af sted, bliver de ikke altid ladt op med de samme våben. Konfigurationen, som den kaldes, skifter nemlig afhængigt af, hvilke opgaver flyene skal af sted for at løse.
 
Klargøringsdelen samler bomberne med dele som styreenhed (laser/gps), hale og brandrør, og så tester de dem. Herefter sætter opladningsdelen våbnene på flyet.
- Her gælder det om at holde tungen lige i munden, både under opladning og om-konfigurering. Det går stærkt hernede med mange missioner, og flyene skal være klar hele tiden, fortæller oversergenten.

Tilfredshed og eftertanker
Thomas kan godt få en følelse af at være tilfreds med arbejdet, når det er vel udført, og tingene går op i en højere enhed, og han forklarer, at det giver et sug i maven, når flyene vender tilbage, og man kan se, de har brugt nogle af deres våben.

- Selvom det er godt at se, at ens arbejde har virket, ligger der også tanker bagved. Der kan være mennesker, der har mistet livet, og det er da ikke rart at tænke på. Men samtidig kan vi også have smadret militært materiel, som kunne have slået civile ihjel og på den måde været med til at hindre overgreb på civile. Så er det ok, fastslår oversergenten.