[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Sårede danske soldaters nye muligheder for at dyrke idræt er blevet anerkendt af den Internationale Olympiske Komité.
DIF Soldaterprojekt løfter sit samfundsmæssige og sociale ansvar ved at ”give en hjælpende hånd til mennesker, hvis liv på et øjeblik har ændret sig på dramatisk vis,” sagde Kronprins Frederik, da han i går den 21. december på Svanemøllen Kaserne i København overrakte Den Olympiske Komités pris IOC Trophy.

Idrættens positive effekt
DIF Soldaterprojekt handler i bund og grund om at udvikle idrætstilbud til skadede soldater, og projektet har siden april 2011 hjulpet indtil videre 25 soldater tilbage til sportslivet. Alle 25 blev såret under tjeneste i en af Danmarks forsvars internationale missioner, og alle har de siden måtte leve med svære skader, men da de efter prisoverrækkelsen fremviser deres håndboldevner på rullebræt, er det svært at se, at de skulle være begrænsede.
 
Projektet sigter på at give soldaterne mere livskvalitet og gode sociale relationer efter deres traumatiske oplevelser. Derfor samarbejder Dansk Militært Idrætsforbund (DMI), Dansk Handicap Idræts-Forbund (DHIF) og Danmarks Idræts-Forbund (DIF) med idrætskonsulent Rune Oland fra DHIF og fysioterapeut Christian Olsen fra Rigshospitalets Klinik for Ergo- og Fysioterapi om at give hver enkelt soldat et forløb med træningsprogram og målsætninger.

På den måde kan soldaterne, der ofte var i særlig god form, før de blev skadet, fortsætte med at dyrke sport – og tit på højt plan. Blandt andet deltog otte tidligere soldater i det hårde New York Marathon i november 2011 med benproteser og håndcykler.

Idrættens sociale ansvar
”Endnu en gang tak til IOC for ’Trophy’ og den dermed direkte opbakning til DIF Soldaterprojekt, men samtidig også en dybfølt tak for den dermed forbundne opbakning og støtte til vore skadede soldater,” afsluttede Generallæge Erik Darre sin tale efter overrækkelsen.

Også DHIF’s Karl Vilhelm Nielsen lagde vægt på opbakning og ansvar: ”Det er idrættens opgave at tage sig af de sårede danske soldater. Det skylder vi samfundet, og det skylder vi soldaterne.”

Bag projektet står Dansk Militært Idrætsforbund, Dansk Handicap Idræts-Forbund og Danmarks Idræts-Forbund, der begyndte i april 2011 og skal løbe tre år frem til 2013.