Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
Kilde: Forsvarets Sundhedstjeneste
Der er mere end én måde, hvorpå forskellige landes militær kan møde hinanden i kamp. Og bare fordi de er bevæbnede, kan det godt være en fredelig kamp.
Efter 2. Verdenskrig stiftede Danmark sammen med Belgien, Frankrig, Luxemburg og Holland den internationale komité for militær sport (CISM), hvis formål den dag i dag er at ”bidrage til fred i verden ved at forene de væbnede styrker gennem sport”.
Fra de første fem medlemmer er CISM vokset til 133 medlemslande siden oprettelsen i 1948. Det vil sige, at næsten alle verdens landes militær mødes ved organisationens regionale og internationale mesterskaber, hvor de har chancen for at lære hinanden at kende som mennesker frem for som fjender.
- Folk, der har været i krig – eller som er i krig lige nu – møder hinanden i venskab på sportspladsen. Både Nord- og Sydkorea deltager uden problemer. Iran er med, og der er ingen gnidninger, fortæller Oberstløjtnant Knud Erik Andersen, der er chef for Forsvarets Sundhedstjeneste Uddannelsesafdeling og er både Forsvarets Idrætsinspektør og Danmarks repræsentant i CISM’s bestyrelse.
Den største begivenhed i CISM-regi er World Military Games, der bliver holdt hvert fjerde år. I 2011 løb legene af stablen i Rio de Janeiro, hvor Danmark fik en guldmedalje og en verdensrekord med hjem.
Fjender bliver kammerater
Danmark har været med fra begyndelsen og deltager i dag med seks militære landshold i sportsgrene skydning, faldskærmsudspring, militær femkamp, marinefemkamp, sejlads og orienteringsløb.
Her møder de danske soldater både gamle fjender og nye modstandere såsom Rusland, Nordkorea og Syrien, men når du står ved siden af de andre, i stedet for overfor dem, så holder de op med at være fjender.
- Du får et kammeratligt forhold til dem. De er også soldater, men du tænker ikke over det til konkurrencerne. Man bliver venner, fortæller militær femkæmper Jan Rene Nielsen.
Naturligvis stopper sporten ikke ligefrem konflikter, men håbet fra CISM’s side er, at den kan skabe grobund for forståelse og accept.
Og det, mener Jan Rene Nielsen, er mindst lige så vigtigt:
- Vi viser Danmark frem, og det er uvurderligt, for ellers ville folk glemme os – og kun huske for eksempel Muhammedkrisen.
I stedet bliver danskerne også individer for de andre, ligesom de gør for os.
Det hjælpsomme danske forsvar
Mikkel Soelberg, leder af det danske forsvars konkurrenceelement, er helt enig i, at landsholdene er et plus for Danmark på den internationale scene.
- De militære landshold markedsfører Danmark internationalt, ligesom de skaber netværk og venskaber og bidrager til global fred, siger han.
Der er i hvert fald ikke nogen tvivl om, at Danmark har et godt ry i militære sportskredse.
Knud Erik Andersen fortæller, at vi er en foretrukken samarbejdspartner for mange lande. For eksempel inviterede det indonesiske landshold i orientering under Verdensmesterskabet i Rio nogle af de danske orienteringsløbere til Indonesien, hvor de har undervist i blandt andet korttegning. Derved fik de produceret det allerførste indonesiske orienteringskort. Det indonesiske orienteringshold kommer også til Danmark før næste mesterskab for at træne.
- Vi deltager aktivt i CISM, og vi hjælper, hvor vi kan, og derfor vil mange gerne samarbejde med os. Godt nok skal vi konkurrere med Indonesien ved det næste mesterskab i orientering, men derfor kan vi jo godt hjælpe dem, siger Knud Erik Andersen.
For CISM’s motto er jo ”venskab gennem sport”.
Men det er altså en konkurrence
Selvom formålet er fred og venskab, så handler det ikke kun om at være med. Det drejer sig helt klart også om at vinde. Det understreger Mikkel Soelberg:
- Forsvarets mission er at kæmpe og vinde – den mission mener jeg godt, vi kan projektere over på landsholdene – de er til for at kæmpe og vinde – ikke for blot at deltage.
Fakta
Danmark er ét af de meget få lande, der ikke har professionelle militære atleter. De soldater, der kæmper på landsholdene, skal gøre det i deres egen tid. De træner uden for tjeneste og internationale missioner.
Ved Military World Games, den militære sports pendant til De Olympiske Lege, i 2011 satte Danmark verdensrekord på forhindringsbanen, hvor vi desuden vandt guld i 300 meter hurtigskydning, og i 2010 fik vi en verdensmester i militær femkamp.
Det danske forsvar fokuserer på de discipliner, der helt direkte og meget specifikt kan overføres til nutidens arbejde som soldat.
Kontakt Mikkel Soelberg på Center for Idræt, hvis du er interesseret i at deltage eller bare gerne vil vide mere om de militære landshold.