[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


Af Lars Bøgh Vinther, kommunikationsafdelingen

FN´s mission i Sydsudan, kaldet UNMISS, bliver langvarig og omfattende. Efter Sudans deling og oprettelsen af den nye stat Sydsudan besluttede FN at støtte den ene part og gå massivt ind i arbejdet med at støtte statsdannelsen.

På det militære område oprettedes UNMISS med et mandat på op til 7.000 soldater udstyret med et mandat til at støtte den legitime regering og standse de gentagne overgreb mod civilbefolkningen fra bevæbnede militser.


Offentligt toilet og badehus i Juba, der er hovedstad i Sydsudan.

Udover at FN har valgt side i konflikten, er der også nye afrikanske styrker, der yder bidrag. Rwanda var for bare 19 år siden et land i opløsning med massive folkedrab og strid mellem hutu og tutsi. I dag stiller Rwanda en bataljon med knap 900 soldater i Sydsudan. Udover bidraget til UNMISS har Rwanda også et stort bidrag på cirka 3.500 mand i Darfur i Sudan.

På sit første besøg i Sydsudans hovedstad Juba fik chefen for Forsvarsstaben, generalløjtnant Bjørn Bisserup og en delegation fra Forsvarskommandoen besøgt det danske kontingent. Danmark har 14 FN-soldater udstationeret. De arbejder fortrinsvis som stabsofficerer i hovedkvarteret, to er forbindelsesofficerer i andre regioner, og en MP er stabschef i militærpolitiet.



Den rwandiske bataljon som er placeret i hovedstaden mindes i disse dage folkedrabet, men tog sig dog tid til at modtage den danske delegation og gav Bjørn Bisserup et detaljeret indblik i missionens karakter og udfordringer. Oberst David Ngarambe har netop sendt syv pansrede mandskabsvogne nordpå efter sidste uges overfald på en FN-kolonne. Syv civile og fem indiske FN-soldater blev dræbt og ni såret ved overfaldet.