[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Kommunikationsafdelingen.

Carte Identité, S’il vous plais! Soldaterne i bevogtningsdelingen har lært nogle franske gloser for bedre at kunne servicere de mange franske soldater, der kører ud og ind af lejren i Novo Selo i det nordlige Kosovo. Siden 5. juni er det igen hæren, som leverer soldaterne til det danske kontingent i Kosovo, efter det i et par år er hjemmeværnet som har opstillet styrken. Chefen for den danske bevogtningsdeling kaptajn Alex Manaenkov fortæller, at de omkring 30 danskere er de soldater med den bredeste kontaktflade i lejren, fordi  de blandt andet tager sig af adgangskontrollen til Novo Selo.

- Sproget er den største udfordring. Det er ikke alle nationaliteter, vi samarbejder med, der tale lige godt engelsk, så må vi ty til fakter og mimik, forklarer han.

Inden soldaterne tog af sted, modtog de ti timers undervisning i fransk og lærte de mest nødvendige gloser. Det var lederen af Livgardens Historiske Samling, som tidligere har undervist i fransk, der terpede med soldaterne. Nogle af dem, har lært det så godt, at franskmændene tror, at de kan føre længere samtaler på fransk.  Udover franskmænd huser lejren også soldater fra USA, Tyskland, Marokko, Ukraine, Schweiz, Polen, Armenien, Grækenland og mange flere.

- Det er en ekstrem god førstegangsmission, fordi der er så mange internationale samarbejdspartnere. Det er en ret god træning i multinationalt samarbejde, siger Alex Manaenkov.

For cirka en tredjedel af mandskabet er det første gang de er udsendt.

Varierede opgaver
Bevogtningsdelingens kerneopgave er at kontrollere ind- og udpassage af lejren i Novo Selo. De har også ansvaret for perimetersikkerheden. Sammen med franske gendarmer skal de holde ro og orden i lejren. Desuden patruljerer danskerne i lejrens nærområde, hvor de blandt andet skal beskytte en pumpestation, der leverer rent vand til det meste af området.

Alex Manaenkov arrangerer tit øvelser med lejrens andre enheder, så delingen hele tiden holder sig skarp på sine opgaver. Det er tredje gang, han er udsendt til Kosovo.



- Da jeg var af sted som officer på hold 18 i 2008, var der mange problemer. Der blev nedbrændt en grænseovergang, og der var uroligheder med mange sårede. Nu er der langt færre af den slags episoder. Man ser mange flere børn, der går i skole, og flere ældre mennesker i gadebilledet. Den private sfære ser ud til at være vokset meget, mens det statslige apparat stadig halter noget efter, fortæller Alex Manaenkov.

Eksempelvis er skraldemænd stadigt lidt af et særsyn i det nordlige Kosovo, mens der længere sydpå er blevet ryddet mere op i skraldet.

Hvis der udbryder uroligheder, er det kun i meget alvorlige tilfælde, at soldater fra KFOR rykker ud. I første række er det Kosovo Police Force, der skal dæmpe uroen. Hvis de ikke kan klare det, er det EU-styrken EULEX, som skal i ilden, og først hvis de heller ikke kan håndtere det, kommer KFOR i aktion.