[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther, Forsvarets Hovedredaktion.

Når en uniformeret afghaner angriber soldater fra ISAF, kaldes det green on blue, når han angriber afghanske soldater er navnet green on green. Fællesbetegnelsen er insiderangreb eller på engelsk Insider Threat (IT), og med hele 46 angreb sidste år var 2012 et rekordår. August måned var værst. Det var også en måned med historier om koranafbrændinger og en blasfemisk amerikansk film. 

USAG Grafenwöhr er amerikanernes største base i Tyskland. Torsdag samledes militære eksperter fra 16 forskellige lande på basen til vidensdeling om insiderangreb.  Værter var Danmarks forsvarsminister Nick Hækkerup og ISAF, der fra hovedkvarteret i Kabul havde sendt den øverste chef, general Allens, rådgiverteam på området.

- Det er virkelig eksperter ISAF har sendt til konferencen. Commander ISAF har fokus på IT og det prioriteres højt. I næste uge er vi i NATOs kontor i Brunsum for at udfærdige retningslinjer og rådgivning til uddannelse, fortæller oberstløjtnant Jakob Larsen. Jakob Larsen var moderator på konferencen. Han er normalt tilknyttet rådgivningsteamet i ISAFs hovedkvarter.
 
I sin velkomst lagde forsvarsminister Nick Hækkerup ikke skjul på, hvorfor han havde taget initiativ til konferencen.
- Det er vores demokratiske åbenhed, som bliver angrebet, men det er samtidig den åbenhed, der gør det muligt for os at dele vores viden og gør os stærke og i stand til at modgå truslen.

Forsvarsministeren fik fuld støtte af den australske brigadegeneral Adam Findlay, der er ISAFs ansvarlige for området.



Udover Jakob Larsen fulgtes brigadegeneralen af den amerikanske oberst John Walsh. Walsh leder et team som rykker ud til hver eneste IT-hændelse i Afghanistan. Målet er så hurtigt som muligt at finde sammenhæng og årsag og hurtigst muligt kommunikere den ud. Angrebene følger gerne tæt efter hinanden og hænger sammen i en kæde af omstændigheder, hvor bægeret til sidst flyder over.
Halvdelen af IT-angrebene skyldes taleban, halvdelen kulturelle forskelle, viser ISAFs efterforskning i månederne efter.

- Hvis vi kan erkende bare enkelte led i den kæde af omstændigheder, som fører til et IT-angreb, er der gode chancer for helt at afværge ulykken, fortæller oberst John Walsh som er godt tilfreds med en større åbenhed om emnet.
- Den tid er forbi, hvor sensationel omtale betød højere intensitet fra talebans side. Ligesom nedgravning af vejsidebomber i nattens mulm og mørke er IT-angreb blevet en tilbagevendende trussel, uanset hvor meget eller lidt vi snakker. Nu er det vigtigt at blive klogere og dele erfaringer for at begrænse ulykkerne.

Se indslag fra insider konferencen i tyske Grafenwöhr på Forsvarskanalen her: