[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, kommunikationsafdelingen

I mandags trak Danmark sine kampenheder tilbage fra Camp Price. Siden 2006 har danske soldater kæmpet hårdt for at holde ro i Helmandprovinsen, men de sidste par år har afghanske styrker overtaget flere og flere opgaver. De afghanske styrkers store fremskridt giver de danske soldater en vis optimisme på Afghanistans vegne. Chefen for ISAF hold 15 er overrasket over afghanernes formåen:
- I mine øjne går det bedre end jeg personligt havde forventet, da jeg kom herned i februar måned. Jeg var selv hernede på hold 4 i 2007, og i forhold til, hvad vi så dengang, har de udviklet sig rigtigt meget. I dag kan de gennemføre sammenhængende operationer på brigadeniveau, de kan selv håndtere improviserede sprængladninger, tage sig af sårede soldater, skyde med morterer og artilleri og de kan til en vis grad have styr på logistik, siger oberst Anders Mærkedahl Pedersen.

Sergent Newbee fra Odinkompagniet har været i Afghanistan tre gange og har også bemærket afghanernes forvandling.
- Første gang jeg var hernede, var der ikke meget samarbejde med afghanerne. De afghanske soldater var f.eks. nogle gange påvirket af rusmidler. På hold 10 arbejdede de på lige fod med, os og gik forrest hver gang. Nu har vi slet ikke arbejdet sammen med dem, fordi de ikke gider at have os med mere, da de kan klare sig selv, og det er jo positivt, forklarer han.

Også i de civile samfund kan soldaterne se forbedringer, navnlig i Gereshk – den store provinsby i nærheden af Camp Price.
- Vi kan se, når vi kører igennem byen, at der er mere leben og flere butikker. Selvfølgelig er der stadigvæk selvmordsbombere og improviserede sprængladninger. Det stopper ikke foreløbig, men mængden af den slags hændelser er faldet, siger oversergent Jens fra Odinkompagniet.

Anders Mærkedahl Pedersen mener, at korruptionen er den største trussel mod de fremskridt, som de danske soldater har været med til at skabe i Helmandprovinsen.
- Den største risiko over tid er, hvis ikke logistikken kommer til at virke. Hvis ikke vi kan mindske svindet og udfordringerne med korruptionen i de midler afghanerne vil få i de kommende år, så kan udviklingen gå i stå. Hvis vi ender i en situation, hvor soldaterne ikke får løn og ammunition, risikerer vi, at de afghanske sikkerhedsstyrker mister troen på sagen, siger han.



Selv om Danmark er ude af Camp Price, får afghanerne stadig støtte fra danske soldater et stykke tid endnu. ISAF Hold 16 overtager den 8. august formelt kommandoen fra Hold 15. Hold 16 består af godt 300 mand, bl.a. kamptropper i form af en kampvognsdeling fra Jydske Dragonregiment. Udfordringen med at få skabt et fredeligt Afghanistan ligger dog i højere og højere grad på afghanske skuldre.

Læs mere om afskeden med Price på hærens hjemmeside.

Se et indslag om de danske soldaters syn på Afghanistans udvikling nedenfor.