[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg Kommunikationsafdelingen

Mindst en af passagerer skreg så gennemtrængende, at besætningsmedlemmerne på Povl Anker bare et øjeblik må have tvivlet på, om hun virkelig var kommet slemt til skade.

Det var hun heldigvis ikke.

Pigen med den hjertegribende gråd var bare en mest entusiastiske af omkring 80 værnepligtige fra Gardehusarregimentets afdeling på Almegårdskaserne, der onsdag spillede med i den store internationale redningsøvelse Baltic Sarex. Øvelsen løber hele uge 20 med forskellige deløvelser hver dag, og onsdag var store masseevakueringsdag. Ud over de værnepligtige på Povl Anker blev der også evakueret figuranter i skikkelse af både værnepligtige og frivillige fra beredskabet, fra miljøskibet Gunnar Seidenfaden og transportskibet Sleipner


Nogle af de værnepligtige figuranter græd, så man troede på det.

Med deltagelse af omkring 30 skibe og i omegnen af 10 fly og helikoptere fra alle landene omkring Østersøen (minus Rusland) og i år gæsteoptræden fra Frankrig har Balitc Sarex siden 1996 udviklet sig til den største redningsøvelse i Europa. Øvelsen begyndte oprindeligt som en flådeøvelse med mange forskellige emner, men har i de senere år udelukkende fokuseret på eftersøgning og redning.

-Vi træner alt det, vi skal kunne i forbindelse med eftersøgning og redning i Østersøområdet. I dag er det primært vores on scene coordinators, vi træner. Det er dem, der skal koordinere indsatsen på enhed i forbindelse med en redningskation. Men vi træner også skibsbesætningerne i praktiske ting som brandslukning, pumpeassistance, havaritjeneste og sanitetstjeneste, forklarer orlogskaptajn Anders  Møller. Han kommer fra Søværnets Taktikkursus og er ekspert i eftersøgning og redning. 


Povl Anker hjælpes fra både luften og søsiden. Foto fra øvelsens hjemmeside.

På Povl Anker begynder øvelsen med en kollision med en mindre coaster. Det medfører passagerer i vandet, vand i skibet, brand og de nævnte sårede figuranter, der tumler forvirrede rundt, men i virkeligheden bare nyder dagen.

-Det er rigtig sjovt at prøve, og det er fedt at vide, at de bare kan deres arbejde. Og så er det afslappende, vi er værnepligtige normalt, fortæller Lasse Sivertsen, mens han venter på at blive hejst op i en helikopter.


Værnepligtige venter på, at det bliver deres tur til at komme op i helikopteren.

Povl Anker lægger i princippet bare skib og besætning til, mens det er de deltagende flådefartøjer, der egentligt skal øve. Sådan gik det bare ikke denne onsdag. For besætningen syntes, at hjælpen kom så langsomt, at de selv tog hånd om både de sårede passagerer og branden på skibet. Hjælpen kom dog både i form af ekstra brandfolk, røgdykkere og en læge fra flyvevåbnet og i form af skibe og helikoptere til evakuering af de sårede. Særligt helikopterne var effektive. I løbet af kun lidt mere end to timer efter, at øvelsen var skudt rigtigt i gang, var den sidste passager hoistet fra dækket på Povl Anker, og alle de øvrige skibe kunne atter sætte kurs mod Rønne, der er fast base for Baltic Sarex.

-Der vi altid være nogle ting, der skal rettes op på, ellers var der ingen grund til at holde øvelse, og det er der selvfølgelig også i dag. Der er blandt andet noget om den måde indsatsen bliver organiseret på, som vi lige skal have påpeget og rettet op på. Men det har været en god dag, siger Anders Møller efter at han igen har fået fast grund under fødderne.

Baltic Sarex fortsætter frem til lørdag. Fredag eftermiddag er der mulighed for at besøge de deltagende skibe i Rønne havn.