[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando

Tre kanonskud – dansk løsen – indledte fødselsdagsfestlighederne for Gardehusarregimentet i Slagelse. Så var det tid til at mindes de mange gardehusarer, der er blevet dræbt i kamp gennem historien. Her gik tankerne især til regimentets 15 faldne i Afghanistan.



Fødselsdagen blev markeret med en gudstjeneste i Sct. Mikkels Kirke, hvor Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen var blandt gæsterne. Den blev overværet af omkring 500 soldater fra Gardehusarregimentet, regimentschefen oberst Tommy Paulsen og chefen for Hærstaben generalmajor H.C. Mathiesen.



Efter gudstjenesten marcherede soldaterne fra kirken til kasernen. Her var der klokken 10.15 afsløring af kunstneren Mette Petris maleri i Casino – Gardehusarregimentets officersmesse. Hun præsenterede det som en collage inspireret af vor tids indsats. Både Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen var imponerede over værket og roste kunstneren. Fødselsdagsfejringen blev afsluttet med en parade på Gardehusarkasernen i Slagelse.



Har overtaget traditionen
Det er på grund af sammenlægninger med andre regimenter, at Gardehusarregimentet kan føre sin historie helt tilbage til 17. november 1614. I 2001 blev Gardehusarregimentet lagt sammen med Danske Livregiment og Sjællandske Livregiment og bærer derfor også regimenternes historie helt tilbage til 1614, hvor Kong Christian den 4. befalede, at der skulle oprettes to infanterikompagnier med mænd udskrevet i hans rige.


Kunsteren Mette Petri.