[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther, Værnsfælles Forsvarskommando

På Haderslev Kaserne regner man med, at fire af soldaterne fra 9. april 1940 deltager i markeringen af 75-året for besættelsen. En af de inviterede er Kai Bosack. For den 97-årige veteran var den aktuelle spillefilm om 9.april en grusom vækkelse af smertefulde erindringer om de kampe, som fandt sted om morgenen den 9.april 1940. Kai Bosack var tjenestegørende soldat på Haderslev Kaserne, og måtte modstræbende overgive sig til de tyske invasionsstyrker. I 2010 fortalte Kai Bosack om sine oplevelser til Forsvarskanalen: Se videoen, Kai Bosacks 9. april, nedenfor.

75-året for besættelsen bliver markeret med en kranselægning ved Haderslev Kaserne kl. 08.00, og kl.10.00 vil der være march fra Kasernen til Hertug Hans Kirke, hvor forsvarschef general Peter Bartram vil holde tale. Efter kranselægningen er der mindehøjtidelighed i Hertug Hans Kirke.
 
16 danske soldater faldt under kampene på besættelsesdagen, heraf nogle lige udenfor kirken. Ifølge historikeren Kai Søren Nielsen kostede den danske modstand 203 faldne tyskere. Uanset usikkerheden om de tyske tab, er der ingen tvivl om, at de danske soldaters modstandskamp var heroisk. I mange år var indsatsen overset, men i Sønderjylland mindedes kampene med respekt.
 
I 70'erne rekonstruerede mere end 500 frivillige kampene minutiøst og optog dem på film. En af hovedmændene bag filmen var grænse-gendarm Karl Jørgensen: Se videoen - Kampene i Sønderjylland - om filmens tilblivelse nedenfor.

I 2006 sendte Forsvarets Mediecenter en nedklippet version af Karl Jørgensens og Mediegruppens film fra rekonstruktionen. Se den 23 minutter lange rekonstruktion nedenfor. Eller se en 33 minutters version fra 1976 med indtaling af Karl Jørgensen selv. Den kan ses på dette link. 

Erik Bundgaard Grell var også soldat i Sønderjylland og måtte overgive sig og aflevere sit skarpladte våben til tyskerne. Uden at have løsnet et skud. I 2010 fortalte han sin historie (forsvaret.tv). 

Tyskland og den nazistiske propaganda-maskine fortalte en helt anden og falsk gengivelse af de virkelige hændelser. Ifølge tyske filmjournaler fra april 1940 blev besættelsesmagten modtaget som befriere af det danske folk.  De hårde kampe ved det efterfølgende angreb på Norge kunne nazisterne dog ikke fortie.

Se den tyske ugejournal - på tysk og uden oversættelse - nedenfor.