[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Kontreadmiral Frank Trojahn overrakte tirsdag medaljer til de to besætninger fra DFDS-skibet Ark Futura, der fra december 2013 til juni 2014 transporterede kemiske stoffer fra det syriske regimes våbenprogram ud af Syrien. Det er forsvarschef general Peter Bartram, der har tildelt besætningerne medaljerne, som kun sjældent gives til personer uden for Forsvaret.


Kontreadmiral Frank Trojahn overrækker kaptajnen på Ark Futura, Niels Thomsen, diplomet, der følger medaljen.

-Besætningerne på DFDS-skibet var centrale for at få opgaven løst, og de løste opgaven meget professionelt og med en imponerende gejst og åbenhed, så jeg er stolt over at overrække medaljer til kaptajn og besætninger, sagde kontreadmiral Frank Trojahn, der selv var øverste chef for den maritime task force under operationen.

Medaljerne blev modtaget af kaptajn Niels Thomsen på vegne af de to besætninger fra Ark Futura, der sejlede under operationen. De kunne på grund af sejlads ikke være til stede i København. Der er i alt 36 besætningsmedlemmer, der modtager en medalje som anerkendelse for deres indsats i forbindelse med operationen. De medarbejdere fra Forsvaret, Beredskabet og SKAT, der deltog i operationen, har også modtaget medaljer.

-Vi er stolte over, at vi var udset til den vigtige opgave, og vi er stolte over, at det officielle Danmark med medaljen anerkender vores indsats. Det var en anderledes opgave, som ingen af os bagefter ville have undværet. Jeg vil gerne sige, at vi havde et rigtigt godt samarbejde med Søværnet. De hjalp os på alle leder og kanter, sagde Niels Thomsen.

Ark Futura og Esbern Snare i Middelhavet under Operation RECSYR. 


Operation Recovery of Chemical Agents from Syria (RECSYR)
Operation RECSYR var den maritime del af den FN-OPCW mission (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons), der havde til formål at destruere Syriens kemiske våben.

Søværnets Operative Kommando stod i spidsen for transportoperationen. Danmark bidrog med først støtteskibet Esbern Snare og senere fregatten Peder Willemoes, der fungerede som flagskib og eskorteskib, og med personel fra Hæren, Flyvevåbnet, Beredskabet og SKAT. Samt med DFDS-skibet Ark Futura, der sammen med et norsk fragtskib sejlede de kemiske stoffer væk fra Syrien. Danmark bidrag også med et C-130J Hercules transportfly. Ud over Danmark bidrag også Norge, Finland, Storbritannien, Rusland og Kina til den maritime operation.

 
ARK-projektet
ARK-projektet er et dansk-tysk projekt, der sikrer transportkapacitet til NATO ved at chartre civile transportskibe til Forsvaret. Forsvaret har chartret tre skibe fra DFDS.