[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Et døgns konstant og kraftigt snevejr over Mestersvig skabte vanskelige betingelser for de 35 soldater fra 2. Brigade, der var indsat som en del af Arktisk Beredskabsstyrke under øvelse Arctic Response 2015. Men det gav også gode muligheder for at teste udstyr og soldaternes udholdenhed.

-Heroppe er det vejret, der sætter rammerne. Vi har nok sovet 14-20 timer og så har vi været i gang med observationstjeneste et par timer om dagen, for man kan ikke arbejde mere, når vejret er sådan her, siger sergent Martin Jardrup, der er fører for en af de grupper, der var med på øvelsen.

Arctic Response var første gang, at hæren har indsat en større gruppe infanterister i Grønland. Soldaterne, der kommer fra Gardehusarregimentet, var med på øvelsen for at indhente erfaringer med operationer under arktiske forhold.


Premierløjtnant Anders Rasmussen i fjeldet tæt på Mestersvig.

En af opgaverne var at teste en særlig overlevelsespakke, som kan kastes ned med faldskærm, hvis en gruppe mennesker strander i et område i Grønland, hvor de ikke straks kan hentes ud. Omkring halvdelen af soldaterne fik derfor telte, soveposer, huer, vanter og andre ting fra overlevelsespakken, mens resten måtte klare sig med deres standardudrustning.

-Den gruppe, som har haft vinterudrustningen, har haft det væsentligt bedre end den anden gruppe, fortæller delingsfører Anders Rasmussen.

Særligt telte, hvor soldaterne kunne komme ind i tørvejr, når de skulle sove eller skifte tøj, så de ikke skulle sidde i deres enkeltmandsbivuak, var et klart hit hos soldaterne.

-Normalt slår vi en teltflage ud, men her er ikke så mange træer, som vi kan sætte den fast i. Og så var der soveposen. Den går ned til minus 50 grader, og selv om det slet ikke var så koldt, så var komforttemperaturen højere end i vores normale soveposer. Handskerne, huerne og brænderen var også gode, fortsætter delingsføreren.



Henrik Vestergaard Karnøe var med til at feje sne af soldaterne, inden de kom ind i varmen på Mestersvig.

Kampkraften slides ned
Under øvelsen var soldaterne klædt i den almindelige kampuniform, og den fungerede godt.

-Yderpåklædningen var fin nok, men vi skal måske bare supplere nogle af de ting, vi har. Når vi går med rygsæk, producerer vi noget sved, og en bomuldstrøje bliver kold og fugtig, og den er svær at få tørret, når det konstant er snevejr. Så der er måske behov for noget andet undertøj, vurderer premierløjtnant Henrik Vestergaard Karnøe der var med på øvelsen som kontrollant.

Gardehusarerne var ude i fjeldet i omkring tre dage, før de fik en nat i deres teltlejr på Mestersvig, hvor de kunne få tørret tøj og soveposer og få genopbygget kampkraften før den afsluttende del af øvelsen.

-Med det konstante snevejr går kampkraften stille og roligt nedad. Folk får ikke drukket den mængde væske de skal, og de får ikke spist de måltider, de burde gøre, så det er vigtigt, at førerne kommer rundt og fører kontrol med, at folk får spist, varmet vand og får tørt tøj på. Vi kunne godt være blevet ude et par dage endnu, men vores evne til at operere var stille og roligt gået nedad. Vi ville ikke have været lige så effektive som normalt, siger Henrik Vestergaard Karnøe.