[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Peter Christensen præsenterede beslutningen om regeringens valg af F-35 Joint Strike Fighter på et pressemøde torsdag formiddag.

- Jeg er glad for, at regeringen nu har fremlagt dens beslutning, siger Forsvarschef, general Peter Bartram, der understreger, at det længe har været tydeligt, at Danmark har brug for nye kampfly.

- Jeg hæfter mig ved, at Joint Strike Fighter i de gennemførte analyser entydigt har klaret sig bedst. Derfor er det i mine øjne et godt og rigtigt valg. Joint Strike Fighter er fremtidens fly for mange af vores faste samarbejdspartnere, hvilket giver operative og logistiske fordele, siger Forsvarschefen.

De nye kampfly skal erstatte F-16 kampflyene, der har tjent Danmark godt i mere end 35 år. Og chefen for Flyverstaben, generalmajor MALT Nielsen, ser helt nye muligheder for flyvevåbnet med  F-35 Joint Strike Fighter.

- Med F-35 vil vi gå fra et fjerde- til et femtegenerations-kampfly. Det vil kunne give Flyvevåbnet et markant teknologisk løft. Vi vil blive rustet til også fremover at klare de mange opgaver herhjemme og ude i verden, siger generalmajoren.

Chefen for flyverstaben pointerer, at valget af F-35 Joint Strike Fighter ikke blot handler om at have det nyeste udstyr

- Det her drejer sig om at få en platform, der både beviseligt er bedre til opgaven og som også sikrer vores piloter bedst muligt, siger generalmajor MALT Nielsen.

Regeringens oplæg: 27 fly
Regeringen lægger op til, at Danmark køber 27 F-35-kampfly, og at de finansieres indenfor Forsvarets økonomiske ramme. Det er samtidig regeringens ambition, at denne store materielanskaffelse ikke må gå ud over operative evner.

- Vi vil selvsagt gøre, hvad vi kan for at opfylde regerings ambition om, at det ikke går ud over operative evner, siger Forsvarschef, general Peter Bartram, og fortsætter:

- Selvom flere fly af denne type – for eksempel 28 eller 30 - isoleret set ville give en stærkere kapacitet, så er det nødvendigt at anlægge en helhedsbetragtning Vores økonomi er udfordret, og vi har derfor set på, hvor meget vi ved forskellige tiltag og med accept af nogle risici kunne reducere antallet af fly, og samtidig løfte de operative opgaver, Ud fra det hensyn bakker jeg op om at købe 27 fly. Antallet giver en god balance mellem Forsvarets samlede økonomi og evnen til at varetage de operative opgaver.

Nu afventer Forsvaret de politiske drøftelser, der skal ende med en endelig beslutning om Danmarks nye kampfly.

Læs mere om regeringens indstilling af nyt kampfly på forsvarsministeriets hjemmeside.