[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Syv veteraner kommer sejlende til mindehøjtideligheden på Kastellet i København på Flagdagen for Danmarks Udsendte den 5. september. 

Veteranerne sejler fra Helsingør om morgenen og ankommer til København omkring kl. 11, hvor de lægger til ved Nordre Toldbod. Derefter går veteranerne til Kastellet, hvor de indtræder i Danske Veteraners delegation ved paraden og kranselægningen. 

-Det betyder altid noget for veteranerne at deltage i flagdagen. Det her er så en særlig måde at ankomme på, siger Rune Oland Tanggaard, der er leder af DIF Soldaterprojekt.

Veteranerne tager sejlturen med en stor 67 fods sejlbåd, der tilhører projektet Oceans of Hope. Oceans of Hope fokuserer normalt på at skabe opmærksomhed omkring og rejse penge til mennesker med sklerose. Men projektet har indgået et samarbejde med Danmarks Idrætsforbund, der giver veteranerne mulighed for at sejle med det store skib og DIF Soldaterprojekt mulighed for at vise, at sejlads er et interessant tilbud til skadede veteraner.

-Sejlads kan noget særligt for veteranerne. Ud over selve virkningen af at være på vandet, så indgår veteranerne på en sejlbåd i en besætning og har veldefinerede roller. Men de har også mulighed for at trække sig tilbage og sidde og kigge ud over havet, hvis de får behov for det, forklarer Rune Oland Tanggaard.

Stafetløb fra Slagelse
For tredje år i træk ankommer en gruppe løbere til Kastellet på flagdagen. Foreningen Veterans and their Families arrangerer Veterans and their Families Memorial Run, der er et stafetløb på ca. 120 km fra Antvorskov Kaserne i Slagelse til Kastellet.


Statsminister Lars Løkke Rasmussen løb med på den sidste del af turen, da Kim Eg Thygesen i 2015 første gang arrangerede stafetløb til Kastellet. I år har løbet fået nyt navn, men formålet er stadig at skabe opmærksomhed om veteraner og deres familier.

Stafetløberne tager de første skridt i Slagelse den 4. september om aftenen og løber ind på Kastellet omkring kl. 09 på flagdagen. De knap 20 løbere i gruppen omfatter veteraner med og uden skader, tjenestegørende personel og familier til dræbte og sårede soldater.

Stafetløbet har tidligere heddet Baton Run Danmark, men har nu fået et navn, der i højere grad afspejler formålet, som er at skabe opmærksomhed på veteranerne fra de internationale missioner, både raske og skadede, og ikke mindst familierne til udsendte soldater. Løbet er blevet til på initiativ af Kim Eg Thygesen, der også er veteranen, der tog initiativ til Flagdagen for Danmarks Udsendte.

-Det er en meget speciel fornemmelse, når man løber ind på Kastellet og allerede under turen rundt på volden kan se monumentet. Vi kender alle sammen nogen, hvis navne står på væggen med de faldne, så det vækker mange følelser, når man står der, siger Peter Møllebro, der er tovholder på stafetløbet og selv løber med.

Også stafetløberne indgår i Danmarks Veteraners delegation ved kranselægningen på Kastellet, der finder sted fra klokken 12.30.