[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Efter indledende sejladser, hvor holdet havde kvalificeret sig til finalen, havde holdet udskilt sig som en af favoritterne. Finalen var en 'winner takes it all', så båden havde lagt pres på sig selv, fortæller holdets træner, Holger Clausen.

- Man kunne mærke det på dem allerede inden de sejlede ud, for de var nervøse for, om de kunne leve op til Tune Up-sejren. Men da de først kom på vandet, forsvandt nervøsiteten, siger Holger Clausen, der udover at træne holdet af veteraner også er med på det militære sejlerlandshold.


Den australske båd var stukket af, men kampen om sølv og bronze blev rigtig tær i Barn Cowe . Den canadiske båd fik en straf, hvilket gav danskerne på båd nr. 3 mulighed for at komme ind på andenpladsen. Foto: Kristina Schønnemann, Veterancentret.

Finalesejladsen blev afviklet på Barn Cowe, samme sted hvor Jesper Bank i sin tid vandt OL-finalen. Sejladsen blev afholdt i springende og vanskelige vindforhold. Den danske båd fik en fremragende start og lå nummer 1 ved topmærket, og på lænseren ved gaterundingen var båden blevet overhalet og lå på tredjepladsen.

Båden valgte venstre side af banen, og ved topmærket var de faldet yderligere en plads tilbage. Op mod slutningen af sejladsen lå Danmark side om side med Holland og Canada og sloges om føringen. Danskerne endte med at få læ-fordel, således at de havde retten til vejen ifølge konkurrencereglerne. Og da canadierne ikke gav plads, fik Canada en straf, og så kom danskerne afgørende foran den hollandske båd og holdt dem bag sig og krydsede mållinjen som anden båd. Australien var dog for langt foran til, at de kunne indhentes.

Det er første gang, at sejlads er på programmet under Invictus Games, men det har været rigtig spændende at skulle træne helt uerfarne sejlere til konkurrencestadie, fortæller Holger Clausen.

- Det var fantastisk oplevelse for både sejlere, træner og tilskuere, for de har skullet lære meget siden februar måned, hvor vi sejlede første gang i snestorm. Alle på båden er nybegyndere, så de har været på en lang rejse og har måtte lære sejlads fra bunden, siger Holger Clausen.


De glade sølvvindere. Fra venstre er det Johan Høeg Hansen, Joakim Eriksen, Trine Holst Jensen og Kim Wilsborg.

Danskerne er alle psykisk skadede soldater, der har været udsendt med Forsvaret på missioner på Balkan, i Irak og Afghanistan, og som efterfølgende har fået konstateret posttraumatisk belastningsreaktion. Netop det at skulle lære at leve med sin skade og udvikle sig personligt er hovedformålet med Invictus Games, som Prins Harry har stiftet.
Invictus Games fortsætter indtil den 27. oktober.