[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Flere end 700 løbere indtager torsdag den 14. juni gården på Hærens Officersskole på Frederiksberg Slot for at løbe Hærløb 2018 på en smuk, men også hård rute i Søndermarken.


Deltagere sprinter mod målet inde i gården på Hærens Officersskole.

Hærløbet blev afholdt første gang i 2011, og formålet med løbet i år er det samme som dengang; at samle penge til skadede veteraner. I år er det cykelprojektet Ride4Rehab under DIF-Soldaterprojekt, der får overskuddet fra løbet. Ride4Rehab er et cykelløb for skadede veteraner på ni etaper fra Frederikshavn til København med ankomst til Kastellet på Flagdagen for Danmarks Udsendte den 5. september.

-Vi plejer at give overskuddet til en forening, men i år vil vi gerne donere til en aktivitet med motion som omdrejningspunkt, og vi synes, at Ride4Rehab er et godt projekt. Der er en god synergi i, at løberne donerer penge til veteraner, der cykler. I Ride4Rehab er det veteraner, der træner andre veteraner og samtidig favner cykelløbet hele Forsvaret, fordi deltagerne overnatter på tjenestesteder. På den måde får vi også spredt budskabet om Hærløbet rundt i Forsvaret, siger Andreas Bertran Holm, der er formand for den gruppe på fem kadetter, der har arrangeret årets løb.



Arrangørerne regner med, at de kan donere omkring 55.000 kr. til Ride4Rehab.



-Vi skal selv skaffe penge til alle de aktiviteter vi gennemfører i DIF-Soldaterprojekt, så vi modtager alle beløb med glæde. Og så ser vi et stort plus i samarbejdet med kadetterne, der har lavet et meget professionelt setup, siger Rune Oland Tanggaard, der er leder af DIF-Soldaterprojekt.


Overskuddet fra Hærløbet går til skadede veteraner, og der er altid veteraner med i løbet.

Løb med meget tung ting
Det første år var Hærløbet kun for kadetter på Hærens Officersskole. Siden 2012 har løbet været et åbent motionsløb for alle interesserede og af årets 700 tilmeldte er omkring 400 civile. Men årets arrangørerer vil gerne holde fast i det militære islæt. Derfor introducerer de - foreløbigt som et forsøg - et burden-run. Her skal 11 hold af fem løbere gennemføre den samme fem km rute som motionsløberne, men de skal gøre det bærende på taktiske veste med tung vægt, dæk i forskellige størrelser, slæder, bårer, vanddunke og ammunitionskasser.

-Det er ekstreme vægte, de skal slæbe på, og det bliver fedt at se på. Men det har også en større symbolsk betydning. De tunge vægte skal illustrere den psykiske byrde, som de sårede veteraner slæber rundt på, forklarer Andreas Bertran Holm om det nye initiativ.

De 55 løbere i burden-run er særligt inviterede stærke mennesker fra Forsvaret og cross-fit verdenen. Men Andreas Bertran Holm håber, at løbsarrangørerne fra næste år kan invitere enheder fra alle dele af Forsvaret til at stille hold til det spektakulære og symbolske løb, så Hærløbet også på den måde kan være med til at skabe synlighed om de skadede veteraner.

Se mere om løbet på løbets hjemmeside eller på facebook.