[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando

Resolute Support – Afghanistan
Det danske bidrag i Afghanistan har modtaget 77 soldater. De skal afløse de soldater, der har været udsendt de sidste seks måneder.Den seneste tid er gået med overdragelse af erfaringer, procedurer og "knowhow" mellem de indgående og udgående soldater. Selvom ugen primært har stået i overdragelsens tegn, har soldaterne stadig skarpe opgaver, der skal løses.


Det nationale støtteelement træner det nye hold soldater i standardprocedurer.

Amerikanerne på Harmid Karzai Internaional Airport (HKIA) har i perioder aflyst opgaver på grund af mangel på sikkerhedsfolk. De danske Mobile Force Protection Teams (MFPT) forbereder i denne uge at støtte amerikanerne med sikkerhedsfolk til HKIA og missionshovedkvarteret for at imødegå de mange aflysninger.


De danske soldater sørger for at rådgiverne kommer sikkert frem og tilbage. Foto: Forsvaret

MFPT består af sikringssoldater, der sørger for at rådgivere og andre VIP bliver bragt sikkert rundt i Kabuls gader i god ro og orden.I denne uge har MFPT løst opgaver for rådgivere, som sikkerhedsstyrke samt adskillige overdragelsesopgaver.


En M-ATV med Kabuls bjerge i baggrunden. Foto: Forsvaret

Flotilleadmiral Tommy Jeziorski, der er chef for de danske soldater i Afghanistan:
- Det danske bidrag i Afghanistan har gennemført en velplanlagt overlevering. Vi har støvlerne solidt plantet i sandet, stemningen er god, og de danske soldater i Afghanistan er klar til at løse opgaven.

Operation Inherent Resolve - Træningsbidraget – Irak
Fredag den 2. februar overtog Hold 7 officielt fra Hold 6, selv om de sidste soldater først var på plads lørdag den 3. De sidste soldater fra Hold 6 fløj hjem til Danmark samme aften. 


Oversergent David på rundvisning i AMBERZONE. Citat ”Det ligner Sunny Beach, altså bare uden strand – Fedt sted!”. Foto: Presseofficer kaptajn Morten S. Kruse.


I den seneste periode har enhederne fra 3. Bataljon og hovedkvarteret fra 8. Brigade/3. Division/Border Guard Force afsluttet træningen med M/16 på skydebanen, førstehjælp, idræt, imødegåelse af vejsidebomber og kontrolposttjeneste. Enheden er nu sendt på planlagt pause og vender tilbage den 10. februar. Pausen i træningen er en del af det nye 8-ugers træningskoncept, som betyder, at soldaterne kan komme hjem til deres familier med den udbetalte månedsløn.

Morteruddannelsen for 2. Anbar blev afsluttet med skydning med skarp ammunition tirsdag den 23. januar.

Task Force LION Building Partner Capacity har den 7. februar 2018 gennemført og afsluttet træning af i alt 9.614 irakiske soldater og politifolk.


Baltic Air Policing
Fly og besætning holder på beredskab 24 timer i døgnet og er klar til indsættelse.

Der er pr 7. februar fløjet 17 missioner.

Torsdag den 1. februar var danske fly fra bidraget ude og møde et russisk Sukhoi 27 Flanker fly. Flyet fløj fra en base i nærheden af Skt. Petersborg til en base i Kaliningrad. Flyet fløj over internationalt farvand.

Enhanced Forward Presence (eFP) – Danmarks fremskudte tilstedeværelse – Estland
’Winter Camp’ er i fuld gang for de danske soldater ved enhanced Forward Presence i Tapa, Estland. Træningen de første dage af Winter Camp handler om primitiv madlavning og overnatning i det fri samt at overleve et fald gennem is. Derefter øves patruljering gennem den tætte skov. Torsdag tager soldaterne de pansrede køretøjer med på øvelsen.
- Vi har haft en god og lærerig start på øvelsen, hvor soldaterne har lært deres
personlige udrustning bedre at kende samtidig med, at vi har fået god forståelse for terrænet og vejrliget herovre. Det bygger vi nu videre på under øvelsen, siger chefen for panserinfanterikompagniet kaptajn Hjalte.



Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) - Nordsøen
I løbet af den seneste uge har fregatten Niels Juel opereret i danske farvande og Nordsøen i NATO’s stående flådestyrke SNMG1. Sammen med den canadiske fregat St. Johns har det nye operationsområde blandt andet givet mulighed for maritimt samarbejde med det hollandske supportskib Karel Doorman.

Derudover har Niels Juel sammen med SNMG1 gennemført et vellykket havneophold i Hamborg med besøg om bord fra Danmarks ambassade i Tyskland og tyske myndigheder. Ved samme lejlighed blev skibet åbnet for offentligheden med mere end tusind gæster.

Fregattens opgave bliver i perioden frem til juli måned at fungere som flagskib for flådestyrkens chef og medarbejderstab, som består af en dansk flotilleadmiral samt en række danske og udenlandske stabsmedarbejdere. Herudover skal Niels Juel bidrage til SNMG1s samlede opgaveløsning, som blandt andet består af maritimt sikkerhedssamarbejde i det nordeuropæiske
område. Derfor vil Niels Juel primært være til stede i østersøregionen og den nordøstlige del af Atlanterhavet, hvor øvelsesaktiviteter med andre nationers militære styrker og havneanløb vil have et stort fokus i perioden.

FRONTEX – Aalborg
Det danske fly, der den seneste måned har fløjet missioner for det europæiske grænseagentur, er nu tilbage i Danmark igen efter en hård men udbytterig tur. I starten af næste uge bringer vi en længere beretning om deres aktiviteter på Forsvarets hjemmeside.