[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]
Af: Henrik Kastenskov, Forsvarskommandoen
17.7.2019 klokken 14.12: Opdateret med video af redningen.
”Den eneste grund til, at sejleren blev fundet, er lyset på hans mobiltelefon.” Så klar er konklusionen fra LEN, fartøjschef og pilot på en af Forsvarets redningshelikoptere efter mandagens vellykkede redningsoperation, hvor de ved 23:20-tiden reddede en forkommen tysk sejler op af Ringkøbing Fjord.
”På mange måder er det en rigtig solstrålehistorie. Men det kunne jo være gået virkeligt galt,” fortsætter LEN.
LENs konklusion og det råd, der følger med den er klart: Godt udstyr og ikke mindst hans vandtætte mobiltelefon gjorde den afgørende forskel.
Arkivfoto
Reddet af lysende mobiltelefon
Skrydstrup får opkaldet klokken 21:09, og ni minutter senere er helikopteren i luften. På det tidspunkt har den tyske sejler allerede ligget i vandet i knap fire timer, men det ved mandskabet på helikopteren ikke noget om, mens de overflyver fjorden i det svindende dagslys. Et signal fra en sendemast klokken 19:03 placerer den 20-årige i den nordlige ende af fjorden, og eftersøgningen begynder der.
Forsvaret har døgnet rundt hele året tre redningshelikoptere stående stand-by af hensyn til netop situationer som gårsdagens. Og indsatsen er nødvendig, idet cirka 500 nødstedte sejlere hvert år får brug for hjælp.
Arkivfoto
”Normalt når vi eftersøger, så er det god latin at lede efter båden, efter devisen ’find båden og du finder manden’, fordi sejlerne ofte forsøger at hage sig fast til den”, siger LEN.
Men forholdene i fjorden gør redningsarbejdet vanskeligt. Med vind op til 12 sekundmeter er der hvide toppe på bølgerne i Ringkøbing Fjord, og den hvide båd med det blå-hvide sejl forbliver uset efterhånden, som mørket lægger sig. Det er som at lede efter en nål i en høstak.
”Vi flyver i bestemte søgemønstre, og på vej østover får vi ved 23:20-tiden øje på sejleren, der ligger i vandet og blinker med lyset på hans mobil. På det tidspunkt er han så kold – på trods af hans tørdragt, som i øvrigt er fuld af vand – at hans kropsignatur ikke dukker op på vores termiske kameraer. Den eneste grund til, at vi finder ham, er, at han ligger og lyser med telefonen,” siger LEN.
Husk lys, udstyr og SejlSikkert Alarm app'en
Fartøjschefen LEN lægger vægt på den sidste sætning, og opfordrer folk til at tage budskabet seriøst: ”Sørg for at have dit udstyr i orden. Det er helt bogstaveligt talt afgørende for, om vi kan finde dig," og han fortsætter: "Sørg for at have redningsvest og tøj på i synlige farver, have en mulighed for at kunne alarmere – mobiltelefon, nødraket, elektronisk nødmelder eller lign, så du erkendes i nød."
LEN mener, at SejlSikkert Alarm app’en er et godt sted at starte. "Det er let og enkelt at sende et alarmsignal, og vores mulighed for at starte eftersøgningen det rigtige sted øges markant. Tid er den afgørende faktor i redningsoperationer som den her. Husk lys på vesten – så finder vi dig også når det bliver mørkt."
FAKTA:
SejlSikkert Alarm-app'en er gratis og kan hentes i App Store, Google Play eller hos Søsportens Sikkerhedsråd.
Her kan du læse mere om mulighederne: http://www.soesport.dk/Sider/Sikkerhed/SejlSikkert-Alarm.aspx |