Omtrent 800.000 soldater fra i alt 18 lande døde i løbet af Koreakrigen. I torsdags var der ceremoni for de faldne soldater i havnebyen Busan. Foto: Adam Cartier

Omtrent 800.000 soldater fra i alt 18 lande døde i løbet af Koreakrigen. I torsdags var der ceremoni for de faldne soldater i havnebyen Busan. Foto: Adam Cartier

Af Andreas Canvin, Forsvarskommandoen

 

På trods af at man officielt indgik en våbenhvile i 1953, er der fortsat spændinger mellem de to lande. Senest i juni 2020 blev en fælles nord- og sydkoreansk kontorbygning sprængt i luften af Nordkorea. Danmarks tre udsendte officerer indgår i den amerikanske mission United Nations Command (UNC), herunder UNCMAC, der med FN-mandat overvåger våbenhvilen i Korea.

 

Major Torben Rønne arbejder ved den ene af i alt to grænseovergange mellem Nord- og Sydkorea. Som Corridor Control Officer og Team Leader har han flere arbejdsopgaver, heriblandt at kontrollere alle militære og civile køretøjer, der krydser den vestlige grænseovergang fra Sydkorea ind i Nordkorea.

 

Major Torben Rønne (tv.) i inspektion og interview med en sydkoreansk infanteridivision ved den Demilitariserede Zone (DMZ). Foto: Foto: Captain Hamish Shaw

Major Torben Rønne (tv.) i inspektion og interview med en sydkoreansk infanteridivision ved den Demilitariserede Zone (DMZ). Foto: Foto: Captain Hamish Shaw (NZL)

 

Derudover inspicerer han tre sydkoreanske infanteridivisioner, for at kontrollere at de overholder våbenhvilens bestemmelser. Ud over inspektion underviser Torben Rønne og hans team også de sydkoreanske soldater i at følge våbenhvilen. Formålet er at sikre forståelse og accept af våbenhvilen blandt soldaterne for i sidste ende at undgå en eskalering af spændingerne. Han er overbevist om, at den internationale tilstedeværelse gør en forskel.

 

”Når vi er ude at tale med de sydkoreanske soldater er det mit klare indtryk, at vi skaber en større forståelse for, hvad våbenhvilen går ud på og hvorfor det er vigtigt at overholde den,” fortæller major Torben Rønne.

 

Nord- og Sydkorea er delt af en 248 km. lang demarkationslinje. Begge lande har udstationeret tusindvis af soldater langs den fælles grænse, hvilket regelmæssigt fører til militære provokationer. Torben Rønne har sammen med kollegaer fra UNCMAC til opgave at registrere, hver gang våbenhvilen bliver brudt.

 

Som Corridor Control Officer arbejder Torben Rønne blandt andet ved den 248 km. lange Demilitariserede Zone, som adskiller Nord- og Sydkorea. Foto: Captain Hamish Shaw

Som Corridor Control Officer arbejder Torben Rønne blandt andet ved den 248 km. lange Demilitariserede Zone, som adskiller Nord- og Sydkorea. Foto: Captain Hamish Shaw (NZL)

 

Herefter bliver overtrædelsen rapporteret videre til United Nations Command (UNC), som med FN-mandat kan rette kritik mod en eller begge parter. 

 

I Sydkorea har man i løbet af 2020 markeret, at det i år er 70 år siden Koreakrigen begyndte. I torsdags blev det markeret ved en ceremoni i storbyen Busan, som oberstløjtnant Jesper Verner Ekman-Sørensen har haft ansvaret for at arrangere.

 

”Ceremonien handler ikke som sådan om at markere begyndelsen på krigen, men om at mindes de faldne soldater som aldrig kom hjem igen,” siger oberstløjtnant Jesper Verner Ekman-Sørensen.

 

Til arrangementet deltog 22 ambassadører samt højtstående militære ledere fra USA og Sydkorea.

 

Ved at bidrage til UNCMAC med tre officerer har Danmark en stor berøringsflade med andre nationer og dermed mulighed for at promovere Danmark, siger Torben Rønne.

 

”I mit arbejde med kollegaer fra blandt andet Sydkorea har jeg kun mødt respekt og positive opfattelser af Danmarks engagement i UNCMAC. Som udsendt dansk officer er du lige dele soldat og diplomat, og vi er meget bevidste om, at vores personlige indsats påvirker opfattelsen af Danmark i det internationale samfund” fortæller major Torben Rønne.

 

Danmark har været en del af UNCMAC-missionen siden 2008. Mere information om Danmarks bidrag kan findes via linket under artiklen.