Iver på patrulje i Hormuz-Strædet

Hormuz-strædet er et internationalt stræde, som tæller 40 kilometer på sit smalleste punkt. Foto: Mik Dyrby /Søværnet

Af Emma Kjærside, Forsvarskommandoen

 

16 gange har Iver Huitfeldt indtil videre passeret igennem Hormuz-strædet, der er navnet på det snævre farvand mellem Iran og Oman.

 

”Det er et trafikeret område, hvor der sker en del. Vi har ikke set noget, som vi ikke har været forberedte på,” siger Kim Nybo Skjødt, der er kommandørkaptajn og chef for Iver Huitfeldt.

 

Strædepassagerne er en vigtig del af Iver Huitfeldts deltagelse i Operation AGENOR, som for fregattens vedkommende slutter i dag. Iver Huitfeldt har siden august overvåget og patruljeret farvandet i og omkring Hormuz-strædet, som sidste år var ramt af uroligheder til søs. Nu har skibet været ude på den sidste patrulje, inden kursen går mod Danmark igen.

 

”Det går rigtig fint. Vi har godt styr på, hvad der foregår i området, så vi kan se, hvis noget stikker ud fra det normale,” siger Kim Nybo Skjødt, chef for Iver Huitfeldt.

 

Kollage: Iver Huitfeldt i Hormuz-strædet

En af Iver Huitfeldts opgaver er at sikre, at handelsskibe - som det over 300 meter lange MS Sandra - kan passere uhindret gennem Hormuz-strædet. Foto: Emma Kjærside.

 

Du kan i videoen herunder se mere om Iver Huitfeldts tilstedeværelse i Hormuz-strædet.

 

Årsagen til, at Iver Huitfeldt sejler rundt med sensorer, radarer og en besætning, der er på vagt i døgndrift, skal findes tilbage i 2019. Her var Hormuz-strædet præget af uroligheder, som gik ud over den kommercielle søfart. Det internationale stræde udgør et vigtigt handelsknudepunkt for Danmark og Europa, da det leder vejen ind til den arabiske og persiske golf.

 

En række europæiske lande tog derfor – med Frankrig og Danmark i front - initiativ til at sikre stabilitet i området. Indsatsen går under navnet EMASoH og indeholder både en diplomatisk del og en militær del, som er den, Iver Huitfeldt deltager i.

 

”Det har været en succes. Der har ikke været nogen hændelser, siden operationen startede tidligere på året,” siger skibschef Kim Nybo Skjødt.

 

Samarbejdet med de andre europæiske nationer fortsætter til næste år, selvom Iver Huitfeldt vender hjem i december. Danmark overtager nemlig fra januar 2021 kommandoen over Operation AGENOR, der i år har været under fransk ledelse.

 

Franske fregat Languedoc i Hormuz

De to fregatter Iver Huitfeldt og Languedoc (i billedet) udgør den militære indsats i EMASoH. Her træner de formationssejlads i Oman Bugten. Foto: Emma Kjærside