Nyheder
Følg Forsvaret på X
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forsvaret har anskaffet sig narkometre, som gør det hurtigt og nemt for Militærpolitiet at kontrollere soldater for euforiserende stoffer med det samme.
Militærpolitibetjente fra København og Aalborg kan nu anvende Forsvarets nye narkometre, der på under ti minutter kan gennemføre en narkotest. Foto: Emma Kjærside
En spytprøve og nogle minutters ventetid er nu alt, hvad det kræver for militærpolitiet at gennemføre en narkokontrol på stedet, hvis militærpolitiet har mistanke om, at en soldat er påvirket af euforiserende stoffer.
Forsvaret har modtaget sine første narkometre, og en række medarbejdere fra Forsvarsministeriets Auditørkorps og Militærpolitiet kan nu kalde sig de første narkometer-instruktører i Forsvaret. De har gennemført en dags uddannelse på Aalborg Kaserner, hvor de er blevet instrueret i at bruge de nye narkometre, og de skal efterfølgende lære deres kollegaer at anvende narkometrene.
Narkometret vejer under 4,5 kg og tester for otte forskellige typer af euforiserende stoffer – heriblandt cannabis og kokain.
Euforisende stoffer florerer også i Forsvaret
Det har været en længere proces at anskaffe narkometrene, selvom apparaterne har stået på ønskelisten i flere år, fortæller major Christian C. Mørk fra Militærpolitiet i Aalborg.
”Nu er det hele ved at flaske sig. Vi har haft et ønske om ikke kun at kunne teste soldater for spirituskørsel, men også for kørsel med euforiserende stoffer i blodet,” siger han.
Narkometrene er blandt andet blevet anskaffet på baggrund af en række sager de seneste år, der har involveret soldater og stoffer. Derfor skal Militærpolitiet nemmere kunne kontrollere soldater for narkotika.
”Det er blevet mere normalt, at man også får lidt til næsen og ikke kun drikker alkohol. Det er særligt ærgerligt, når man har med våben og køretøjer at gøre, for det kan i yderste tilfælde være et spørgsmål om liv og død for en selv og ens kollegaer,” siger Major Mørk.
De nye narkometre vil gøre kontrolarbejdet hurtigere og mere effektivt ifølge major Christian C. Mørk, der står foran Militærpolitiets hovedkvarter i Aalborg. Her har militærpolitiet modtaget to narkometre.
Et simpelt apparat med stor betydning
Narkometrene skal for eksempel bruges, når Militærpolitiet laver ransagninger eller foretager køretøjskontroller på landevejene, hvor de ud over fartkontrol også tester billister for spiritus.
”Nu kan vi narkoteste på stedet, hvis vi har en formodning om, at den slags har været i brug. Det er høj som lav, der skal testes,” siger Christian C. Mørk.
Når militærpolitiet før i tiden har lavet narkotests, har betjentene kigget efter tegn og symptomer - såsom størrelsen på vedkommendes pupiller, om blikket er flakkende, og om vedkommende taler sløvt. På baggrund af det har de vurderet, om vedkommende skulle tages med til videre undersøgelser.
Nu kan betjentene få afklaret på stedet, om der er grundlag for at tage blodprøver og føre en sag videre. Narkometret viser nemlig i løbet af få minutter, om narkotesten er negativ eller positiv.
”Det er en kæmpe fordel, og det gør ikke kun dagligdagen lettere for os men også for de soldater, vi skal genere i denne forbindelse,” siger majoren, der forventer, at militærpolitiet nu kan teste meget mere end tidligere.
Alle MP’ere skal bruge værktøjet på sigt
Foruden at være effektive er narkometrene også nemme at anvende. Det kræver ikke mere end et par timer at blive fortrolig med det, selvom der ifølge Christian C. Mørk vil gå nogle måneder, før det er udbredt i hele organisationen.
”Vi starter med at uddanne dem, der skal bruge det til daglig. Den langsigtede plan er, at alle militærpolitibetjente er uddannet i at bruge redskabet,” siger han og fortsætter:
”Vi har selvfølgelig begrænset kapacitet. Det er ikke sådan, at vi venter ved hvert gadehjørne og tester soldaterne for narko. Men det er et hurtigt og nemt instrument, som jeg tror, vi får meget glæde af.”
Forsvaret har modtaget fem narkometre, der er blevet fordelt mellem auditørkorpset og militærpolitiet. Sidstnævnte har fået tre apparater, hvoraf den ene skal være på militærpolitistationen i København, mens de to andre bliver en del af afdelingen i Aalborg.
Ud over en narkotest til personer – som den der ses på billedet - indeholder et kit også en overfladetest.
Se i videoen nedenfor, hvordan narkometret fungerer.