Af Julia Liberati, Forsvarskommandoen

Deltagere fra specialoperationskommandoerne i Belgien, Holland og en række andre NATO-lande er lige nu i gang med det indledende arbejde med at klargøre et deployerbart hovedkvarter for specialoperationsstyrker. Hovedkvarteret skal være på NATO-beredskab i hele 2021.

Arbejdet foregår ved en konference i Aalborg, og det er første gang, at alle deltagende nationer samles.

”Formålet med den her konference er at samle de nationer, der skal være en del af det deployerbare hovedkvarter, så vi kan få en fælles forståelse af, hvor langt arbejdet er nået, og hvad der skal til, før hovedkvarteret er klar til at kunne blive indsat i NATO-sammenhæng,” siger chefen for Specialoperationskommandoen, generalmajor Peter Boysen.


Generalmajor Peter Boysen åbner konferencen.

I løbet af året skal de deltagende nationer på en række øvelser, der skal certificere hovedkvarteret efter NATO’s standarder. Det betyder, at hovedkvarteret kan operere i samspil med andre NATO-enheder, hvis det aktiveres.

FAKTA
I ”Aftale på Forsvarsområdet 2018-2023” fremgår det, at Specialoperationskommandoen (SOKOM) skal styrkes med materiel for at blive klar til at indgå i et deployerbart hovedkvarter for specialoperationsstyrker et såkaldt Composite Special Operations Component  (C-SOCC).

Hovedkvarterets opgave er først og fremmest at være et sted, hvorfra man kan planlægge, koordinere og lede specialoperationer. Opgaverne omfatter blandt andet indsamling, analyse og bearbejdning af informationer og efterretninger samt styring og koordinering af støtte til specialoperationsenhederne under deres opgaveløsning.



C-SOCC er en idé, der opstod i et samarbejde mellem Canada, Danmark, Belgien og Nederlandene i 2014. Canada forlod dog projektet senere. Siden har man på ministerielt niveau hos de deltagende lande underskrevet dels et ”Letter of Intent” (LoI), dels et ”Memorandum of Understanding” (MoU).

I løbet af 2020 certificeres C-SOCC som hovedkvarter i rammen af NATO Response Force.