Medic i træning i Estland.

Medic i træning i Estland. Foto: Nikolaj Thide / Forsvaret

Af eFP PAO / Forsvarskommandoen

 

Ambulancen ankommer, en soldat med et skudsår i brystkassen overleveres til forbindepladsen. Lægen og teamet med sygeplejerske, medics og junior-medics går i gang med den nødvendige behandling. Lungen er kollapset og der skal anlægges et brystdræn.

 

Øvelsen i Estland ligner den virkelighed, som soldaterne kan komme ud for i en skarp situation.

 

”En estisk ambulance afleverer eksempelvis sårede til vores forbindeplads og omvendt.  Vi styrker evnen til at arbejde sammen på trods af forskelle i procedurer, kultur og sprog,” fortæller Anne, der er læge og chef for de danske medics i Estland.

 

NATO-samarbejde

Det er det estiske militærakademi, der står bag øvelsen, der omfatter sanitetssoldater fra Estland, Storbritannien og altså de danske medics fra logistikdetachementet på eFP hold 5. Siden midten af marts har Danmark bidraget med over 200 soldater til NATOs mission i Baltikum, enhanced Forward Presence (eFP).

 

Efter behandlingen på ’Role 1’ bliver soldaten sendt videre til næste behandlingsniveau og hele holdet får tilbagemelding fra den estiske tilbagemelder. 

 

Lægen Anne får en specifik lægefaglig vurdering og tilbagemelding fra en læge fra den amerikanske Paramedic Medical Training Unit.

 

”Vi får rigtig meget ud af øvelsen,” fortæller Anne, der er læge på forbindepladsen og chef for ’Role 1’. ”I en hel uge arbejder vi kun med behandling af sårede soldater og nationerne arbejder sammen på kryds og tværs.”

 

’Role 1’ er betegnelsen for det samlede behandlerhold, der består af en ambulancen, der transporterer den sårede fra kamppladsen frem til den første behandlerstation.