Soldat fra 1. Livgarden på øvelse Brave Lion

En soldater fra Livgardens panserinfanteribataljon indsat under øvelse Brave Lion. Foto: Maria Sejr / Forsvaret

Af Maria Sejr, Forsvarskommandoen

 

Igennem to ugers solskin og store mængder regn har over 2.000 danske soldater og et litauisk kompagni været samlet i Oksbøl til den store, årlige hærøvelse, Brave Lion. Her blev soldater og enheder fra Hæren trænet samlet til at indgå i Hærens 1. Brigade. 

 

Torsdag aften sluttede øvelsen i Oksbøl. En øvelse som blandt andet gik ud på, at panserinfanteribataljonen ved Livgarden og dens støtteenheder fra den øvrige del af 1. Brigade blev certificeret til at kunne indgå i NATOs Forsvarsplan i Letland, hvor de skal udsendes til senere på året. 

 

Soldat fra 1. Livgarden på øvelse Brave Lion

Under øvelsen blev enheder fra 1. brigade certificeret til at kunne indgå i NATOs Forsvarsplan i Letland, hvor de skal udsendes til senere på året. Foto: Maria Sejr / Forsvaret

Målet med øvelsen 

I 1. Brigade indgår blandt andet en kampbataljon bestående af to infanterikompagnier og et stabskompagni med specialfunktioner. 

 

Eagel V kører over en feltbro under øvelse Brave Lion

Enheder fra alle dele af Hæren indgik i øvelsen. Her har ingeniørtropperne slået en feltbro. Foto: Camilla Post / Forsvaret

Øvelsen kan man stort set dele op i to dele. Den første del i uge 38 handlede om træning og uddannelse af gruppe-, delings- og kompagniniveau hos enhederne. Den anden del af øvelsen i uge 39 handlede om at træne enheder fra 1. Brigade samlet som én slagkraftig enhed.

 

”Øvelsen har været en stor succes og har givet os mulighed for at træne brigadens mange enheder i den rigtige ramme,” siger brigadegeneral Anders B. Olesen, chef for 1. Brigade og fortsætter:

 

”Uden at afsløre for meget, så har øvelsen leveret gode resultater og erfaringer. Formålet var bl.a. at gøre 1. Brigade klar til at kunne agere samlet som én slagkraftig enhed, med ambitionen at kunne kæmpe og vinde mod en ligeværdig modstander. Alle enheder har været gode til at udnytte rammen, og vi har taget store skridt i udviklingen af brigaden.”

 

Se video fra øvelse Brave Lion her. Artiklen fortsætter under videoen:

 

 

Under øvelsen blev soldaterne udsat for et væld af udfordringer. Både reelle kampe mod en ligeværdig modstander, men også et CBRN-angreb (Chemical, Biological, Radiological and Nuclear weapons) og flere sanitetsmomenter. Herunder behandling af beskadigede legemer, da det handler om at gøre træningen så realistisk som muligt.  

 

CBRN-moment under øvelse Brave Lion

Under øvelsen blev soldaterne udsat for et væld af udfordringer blandt andet også et CBRN-angreb. Foto: Camillla Post / Forsvaret

Krigen i Ukraine understreger lige nu alvoren af soldaternes træning og vigtigheden i at fokusere øvelserne mod et fuldskala krigsscenario. Altså at brigaden og Forsvaret øver regulær kamp mod en modstander, der råder over kampvogne, artilleri, fly, helikoptere i stedet for at øve stabiliseringsoperationer, som man så det for nogle år tilbage.

 

Sanitets moment under øvelse Brave Lion

Sminkning af de figuranter, der spiller sårede, er med til at gøre sanitetsmomenterne meget realistiske. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

Nyt materiel i aktion

Den to uger lange øvelse i Oksbøl blev også brugt til at teste nyt materiel af. Både 1. Brigade og kampbataljonen i Letland har taget det nye Cardom tungt mortersystem i brug, hvor den tunge morter er monteret i en Piranha 5 pansret mandskabsvogn. 

 

Derudover var Forsvarets nye, letpansrede rendegraver i aktion i Oksbøl. Den højmobile rendegraver er en hurtig og effektiv hjælper, når der skal laves en kampstilling eller bygges en lejr på kort tid. Det forbedrer sikkerheden for soldaterne på kamppladsen, fordi den hurtigt kan grave en skyttegrav og letter soldaterne for noget af det tunge arbejde. 

 

Du kan se et indslag om rendegraveren her: Artiklen fortsætter under videoen:

 

 

NATOs Forsvarsplan

Udover at træne 1. Brigade så handlede Brave Lion-øvelsen om at klargøre, uddanne og opstille en kampbataljon til NATOs Forsvarsplan - NFP. 

 

Siden maj måned i år har Forsvaret haft en kampbataljon på ca. 800 soldater i Letland, som indgår i NATOs beredskabsstyrke i Baltikum. 

 

Det næste hold, der skal til Letland, består af panserinfanteribataljonen ved Den Kongelige Livgarde, logistikenheder fra Trænregimentet, ildstøtteenheder fra Det Danske Artilleriregiment, ingeniørenheder fra Ingeniørkasernen i Skive, en opklaringsenhed og droneenhed fra hhv. Bornholm og Varde samt en kommunikations og føringstøtteenhed fra Føringsstøtteregiment.

 

”Missionen er både vigtig og relevant. Dels bidrager missionen til forsvaret af Letland og NATOs fælles afskrækkelse mod øst, men missionen giver også mulig for, fortsat at træne og øve i deres rigtige rolle. Vores soldater kommer derfor hjem endnu dygtigere og skarpere end da de tog afsted, og bidrager dermed også til den videre udvikling af Brigaden.” siger brigadegeneral Anders B. Olesen.

 

Kampbataljonen er en vigtig del af Forsvaret af NATO’s nordøstlige flanke og sender et signal om, at Danmark sammen med vore allierede er klar til at forsvare alliancens territorium.

 

Hør brigadegeneral Anders B. Olesen forklare om Forsvarets Battle Management System, der giver soldaterne mulighed for at kommunikere hurtigere med hinanden og hjælper til med at skabe overblik over kamppladsen.