Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
14 danske veteraner rejser torsdag til Haag for at kæmpe mod 500 andre veteraner fra 16 lande ved Invictus Games. I Haag har holdet fokus på det sportslige. Men de største resultater er allerede opnået uden for banen.
Jesper Smollerup har på trods af to udsættelser af Invictus Games 2020 været vedholdende med sin træning. Bueskydningen er med til at give ham ro i kroppen. Foto: Anders V. Fridberg / Forsvaret
Af Forsvarskommandoen og Forsvarets Sanitetskommando
Spænding, nervøsitet og store forventninger vil være synlige, når 14 danske veteraner tidlig torsdag aften flyver mod Holland for at deltage i det store sportsstævne Invictus Games 2020. Det finder sted i Haag fra den 16. – 22. april. Stævnet bliver kulminationen på et næsten tre år langt forløb for deltagerne, fordi legene er blevet udsat fra 2020. Det lange forløb med to udsættelser har været en udfordring for de danske deltagere, der alle har psykiske skader efter deres udsendelser til internationale missioner for Danmark.
Siddende volleyball samler en stor del af den danske trup, selv om Danmark på grund af klassifikationsreglerne ikke kan stille op som nation i volleyballturneringen ved Invictus Games. Danskerne skal derfor spille på såkaldte unconquered-hold sammen med deltagere fra andre nationer, der heller ikke kan stille hold alene.
”Det bliver en fantastisk oplevelse. Første og fremmest endeligt at komme afsted. Vi har set frem mod Invictus Games i snart tre år. Det har været et meget langt forløb, så det bliver dejligt at få det afsluttet. Jeg glæder mig til at møde deltagerne fra de andre lande og til at konkurrere mod dem,” siger Jesper Smollerup, der var udsendt til Balkan i 1990’erneog stiller op i bueskydning og svømning.
I det danske Invictus Games program kommer de sportslige resultater langt fra i første række. Formålet med programmet er gennem personlig udvikling at rehabilitere deltagerne. Det mål er allerede nået for en pæn del af de oprindeligt 24 deltagere, der begyndte på holdet i 2019, og de har derfor forladt programmet.
”Det er et rigtigt godt resultat, at flere af deltagerne har nået det, der var deres mål med deltagelsen, og derfor har forladt programmet. Der er en, der har åbnet et galleri, flere er kommet i job, og der er en, der tager rundt og holder foredrag. Men der er også mange af de tilbageværende, der er kommet langt, ikke mindst i forhold til deres familier, som er en hovedprioritet for mange af dem, ” forklarer Claus Bodilsen fra Forsvarets Sanitetskommando. Han er leder af det danske Invictus Games program.
I Haag kommer holdets fokus i primær grad til at være på det sportslige. Efter tre års forberedelser og træning går deltagerne naturligvis efter at præstere bedst muligt ved konkurrencerne. Langt fra alle har chancer for at vinde, og for nogle bliver det en sejr blot at gennemføre konkurrencer i omgivelser, som mennesker med PTSD normalt vil gøre alt for at undgå. Men sejre og medaljer vil blive fejret.
En dansk guldmedaljevinder i indendørsroning fejres ved Invictus Games 2016 i Florida.
”Legene er den sportslige kulmination i projekt, der har idræt som omdrejningspunkt. Og mange af veteranerne har den samme mentalitet som elitesportsfolk; de vil bare vinde. En godt sportsligt resultat i Haag er også et synligt bevis på, hvor stærke og vedholdende deltagerne er, og det kan de overføre til deres privatliv, så på den måde hænger det udviklingsmæssige og det sportslige helt sammen, ” fastslår Claus Bodilsen.
Invictus Games er et internationalt sportsstævne for syge, sårede og skadede veteraner. Ved stævnet i Haag deltager omkring 500 veteraner fra 17 nationer. Det er den britiske Prins Harry, der står bag Invictus Games, der tidligere er blevet afholdt i 2014, 2016, 2017 og 2018.
Det danske hold består af 14 veteraner, der alle har psykiske skader efter deres udsendelser for Forsvaret. Holdet omfatter både ældre veteraner, der har været udsendt til det tidligere Jugoslavien i 1990’erne og yngre veteraner, der har været i Irak og Afghanistan.
De danske deltagere skal konkurrere i bueskydning, atletik, cykling, svømning, styrkeløft, indendørs roning, siddende volleyball og driving challenge. Ud over de discipliner som Danmark stiller op i, dystes der også i kørestolsbasket og kørestolsrugby (murderball).