Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Invictus Games The Hague 2020 er forbi. De danske atleter klarede sig godt sportsligt og beviste, hvad sporten kan i rehabiliteringen af skadede veteraner.
Den tredobbelte medaljevinder Kasper Holm cykler forbi danske tilhængere på vej mod sin sølvmedalje i enkeltstart. Både deltagere og pårørende har bakket engageret op ved alle konkurrencer. Fotos: Anders V. Fridberg / Forsvaret
Af Forsvarskommandoen og Forsvarets Sanitetskommando
En guldmedalje, to sølvmedaljer og en af bronze. Mange personlige rekorder. Og endnu flere store personlige sejre ved at gennemfører konkurrencer foran larmende publikummer i store haller. Invictus Games 2020 var en vild oplevelse for deltagerne, deres pårørende og for den danske stab, der har forberedt sig på Invictus Games i næsten tre år.
De 14 danske atleter har over syv dag konkurreret i Driving Challenge, siddende volleyball, bueskydning, atletik, svømning, roning, powerlifting og cykling. Bubby Johannesen, Jesper Smollerup og Uffe Bjerregaard Christensen vandt guld i bueskydning for hold, mens Kasper Holm Henriksen vandt sølv i roning og sølv og bronze i cykling.
Generallæge Sten Hulgaard i samtale med en italiensk deltager på atletikbanen. Italieneren deltog på trods af sin afhængighed af et iltapparat i flere sportsgrene.
Det er imidlertid ikke de flotte sportslige resultater, chefen for Forsvarets Sanitetskommando lægger mest vægt på, når han ser tilbage på legene, som han overværede fra start til slut.
”Det bedste har været at se den udvikling atleterne har gennemgået. Fra at de var virkelig mørke steder i deres tilværelse og til at de nu udfolder sig på den måde de gør her. Jeg kan se glæden og stoltheden over deres præstationer inde på banerne. Ikke så meget i forhold til de andre deltagere, men i forhold til deres egne mål. Det gør mig glad,” siger generallæge Sten Hulgaard. Han har som chef for Forsvarets Sanitetskommando det overordnede ansvar for det danske Invictus Games program.
Brian Andersen havde en fest i sine konkurrencer i bueskydning og styrkeløft. Den nationale hovedbeklædning gik rent ind hos publikum.
Som et meget konkret eksempel på deltagernes udvikling fremhæver Sten Hulgaard, at to af de danske deltagere friede til deres kærester lige efter at have været i konkurrence.
”Det er jo formidabelt. At veteraner, der har været isolerede og ikke har kunne være sammen med andre, finder modet til i fuld offentlighed og foran rullende kameraer at gå på knæ og fri til den, de holder allermest af, det beviser, hvor langt de er kommet. Og det, synes jeg, er stort at opleve,” siger generallægen.
Søren Andersen og Sten Hulgaard hepper fra bagerste række. De to chefer bar uniform for at synliggøre over for veteranerne, at de stadig er en del af Forsvaret.
Også oberst Søren Andersen, der som chef for Forsvarets Veterancenter, har det overordnede ansvar for hele Forsvarets indsats for rehabilitering af veteraner, ser meget positivt på, hvad Invictus Games har betydet for deltagerne.
”Idræt og fællesskab kan noget unikt, det kan vi se. Der er ikke en af deltagerne, der ikke er et bedre sted, end da de begyndte i projektet. Jeg synes, at det er imponerende at se, hvordan deltagerne er vokset hen over forløbet. Og jeg fornemmer også på dem, at de også er klar til at komme videre. Det er ikke noget, der kommer af sig selv, men de har en plan,” siger Søren Andersen, der i Haag var til Invictus Games for første gang.
Forsvarschef general Flemming Lentfer besøgte veteranerne på sidste konkurrencedag. Forsvarschefen forsikrede deltagerne om, at Forsvaret planlægger på at forsætte deltagelsen i Invictus Games.
Det næste Invictus Games finder sted i Düsseldorf i 2023.
Invictus Games er et internationalt sportsstævne for syge, sårede og skadede veteraner. Ved stævnet i Haag deltager omkring 500 veteraner fra 17 nationer. Det er den britiske Prins Harry, der står bag Invictus Games, der tidligere er blevet afholdt i 2014, 2016, 2017 og 2018.
Det danske hold består af 14 veteraner, der alle har psykiske skader efter deres udsendelser for Forsvaret. Holdet omfatter både ældre veteraner, der har været udsendt til det tidligere Jugoslavien i 1990’erne og yngre veteraner, der har været i Irak og Afghanistan.
De danske deltagere skal konkurrere i bueskydning, atletik, cykling, svømning, styrkeløft, indendørs roning, siddende volleyball og driving challenge. Ud over de discipliner som Danmark stiller op i, dystes der også i kørestolsbasket og kørestolsrugby (murderball).