F-35 lander på Luke Air Force Base.

F-35 lander på Luke Air Force Base. Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

”Vi uddanner cirka 20 mand af gangen i samarbejde med amerikanerne og hollænderne her på Luke Air Force Base. Det giver en række stordriftsfordele, at vi arbejder sammen. Blandt andet har USA nogle kæmpestore åbne luftrum vi kan træne i uden at forstyrre nogen. Der er Europa noget mindre,” siger oberstløjtnant KIN, der er chef for de danske soldater i Arizona.

 

Men ifølge KIN er er ikke kun rent fysisk, at fordelene ved at arbejde sammen med amerikanerne og hollænderne kommer til at vise sig.

 

”Vi lærer at operere med det nye fly sammen med dem, som vi skal kæmpe sammen med - både i fred og krig. Det giver god mening,” siger KIN.

 

Det tager tid at uddanne nye piloter på F-35. Det er fordi, at det er mere end et fly. Det, at flyet har stealth kapabiliteter og skal fungere som en slags flyvende informationsopsamlingsenhed gør, at der er meget at lære.

 

”Det er ikke bare et nyt F-16 det her,” siger KIN.

 

Forspring på logistik

Udover at de kommende piloter træner sammen med alliancepartnere, så har det stor værdi at Danmark bibeholder seks fly på Luke Air Force Base også på vedligeholdelsessiden.

 

”Her er vi placeret sammen med en masse nationer, der har haft flyene i længere tid end os. De nationer har samlet en masse erfaringer, som vi ikke er nået til endnu. Derfor har vi en masse viden på plads, inden vi begynder at se de fejl på vores fly, som vi ved kommer med tiden,” siger major Lars Kristensen, der er Participant Maintenance Liason ved det danske bidrag på Luke Air Force Base.

 

Hans arbejde går ud på at holde overblik over vedligeholdelsen af de seks danske F-35, der skal blive på basen i fremtiden.

 

”Kollegerne på Skrydstrup har alt at se frem til. Det er en spændende kapacitet, de kommer til at arbejde med. Det kommer til at løfte Danmark ind i en helt ny liga. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, og jeg har trods alt arbejdet med kampfly i 25 år nu,” siger Lars Kristensen.

 

Se interview med KIN og Lars Kristensen her på Forsvarets YouTube-kanal.