Ukrainsk soldat med drone i Donetsk.

Ukrainsk soldat med drone i Donetsk. Arkivfoto: Diego Herrera Carcedo / Abaca / Ritzau Scanpix

Af Forsvarskommandoen

 

Da august gik på hæld, var en delegation fra National Defence University of Ukraine (NDUU) - den ukrainske pendant til Forsvarsakademiet - på besøg i Danmark for at dele ud af deres erfaringer fra krigen mellem Rusland og Ukraine.

 

”De ukrainske styrker sidder jo inde med nogle nutidige kamperfaringer, som vi og alle andre NATO-lande i øvrigt kan drage nytte af,” siger David Vestenskov, der er chefkonsulent og chef for Center for Stabiliseringsindsatser under Forsvarsakademiet, som afholdt seminaret.

 

Seminaret foregik på Hærens Officersskole og Svanemøllens Kaserne i København. På programmet var blandt andet oplæg om strategisk kommunikation, desinformation og cyber.

 

David Vestenskov fremhæver doktrin, kommandostruktur, teknologi og modstanderens måde at operere på som emner, som det danske forsvar, herunder Forsvarsakademiets forskere, kan få gavn af.

 

”Når vi samtidig har den her omstilling i fokus i det danske forsvar mod en konventionel modstander som Rusland, så er det jo præcis sådanne erfaringer, som vi har brug for at lære af,” siger David Vestenskov.  

 

Oplægsholdere med kamperfaring

Delegationen bestod af undervisere fra National Defence University of Ukraine samt officerer fra de ukrainske sikkerhedsstyrker. Flere af dem har kamperfaring.

 

”Man skal særligt lytte til operative og taktiske erfaringer, som kommer fra folk, der har været helt fremme i frontlinjen,” siger David Vestenskov og fortsætter:  

 

”Deres viden kan især anvendes til, at man kigger på, hvordan vi uddanner og træner vores egne officerer, hvad er det for nogle doktriner, vi har, og om de vil være effektive, hvis vi kom i en lignende situation med en konventionel krig, som alt andet lige er det, Forsvaret er sat i verden for.”

 

Seminarets danske deltagere kom fra alle grene af Forsvaret; herunder de tre værn samt fra Forsvarsakademiet. Ukrainernes erfaringer bidrager direkte til Forsvarsakademiets forskeres arbejde – og de er helt unikke, konstaterer David Vestenskov.

 

”Data fra en partner, der er i krig, hænger ikke på træerne”.