Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
Når Danmark sender Forsvarets samlede artilleri til Ukraine, så efterlader det et kapacitetshul, som skal håndteres hurtigt. Men lige nu har ukrainerne mere brug for artilleriet end Danmark har.
Chefen for forsvarsstaben, generalløjtnant Kenneth Pedersen, taler med medierne i Oksbøl i forbindelse med et møde med soldaterne ved Danske Artilleriregiment. Foto: Tue Skals / Forsvaret
Af Forsvarskommandoen
Torsdag blev det politisk besluttet, at Forsvarets CAESAR-artillerisystemer skal doneres til Ukraines forsvarskamp mod den russiske invasion. Den donation er vigtig og vurderes at kunne gøre en stor forskel i forsvaret af Ukraine.
Fredag var soldaterne, der til dagligt betjener CAESAR-systemet hos Danske Artilleriregiment i Oksbøl, samlet i kasernens gymnastiksal. Her fik de mulighed for at diskutere den aktuelle donation og fremtiden på kasernen med blandt andet chefen for forsvarsstaben og chefen for Hæren.
”Rygterne har gået længe. Og nu har vi fået en afklaring. Vi har stor forståelse for, at Ukraine har brug for CAESAR-systemet. De kan virkelig gøre en forskel på kamppladsen i Ukraine,” sagde chefen for Hæren, generalmajor Gunner Arpe Nielsen.
Blandede følelser
Det var med blandede følelser at soldaterne modtog beslutningen. Mange er kede af at skulle sige farvel til pjecerne og flere er bekymrede for, hvad der kommer til at ske i Oksbøl, når CAESAR-systemet sendes til Ukraine.
”Donationen af artilleriet efterlader et hul i Danmarks forsvar, som skal håndteres hurtigt,” slog generalløjtnant Kenneth Pedersen, der chef for Forsvarsstaben fast under besøget i Oksbøl.
Soldaterne havde mulighed for at stille spørgsmål til ledelsen i forbindelse med mødet fredag formiddag. Foto: Tue Skals / Forsvaret
Men soldaterne i Oksbøl kommer ikke til at kede sig foreløbigt. Det bliver nemlig forventeligt deres opgave at uddanne ukrainerne til at bruge pjecerne. Og det er en opgave, som mange af dem ser frem til.
”Nu kigger vi fremad og i første omgang vil vi fokusere på at træne ukrainerne i at bruge systemet, så de bliver så dygtige som overhovedet muligt. Og så arbejder vi selvfølgelig ihærdigt på at finde en erstatning for CAESAR-pjecerne, så vi hurtigst muligt kan komme videre med opbygningen af vores ildstøttekapacitet,” sagde Gunner Arpe Nielsen til dem, der var samlet i salen.
Hæren er gang med at opbygge 1. Brigade som en selvstændig og slagkraftig kampenhed. I den opbygning er ildstøtte fra blandt andet CAESAR-artilleripjecerne afgørende for både Hærens og 1. Brigades kampkraft og indsættelse. Derfor bliver der arbejdet på højtryk fra politisk hold for, at der bliver anskaffet nyt artilleri som erstatning for CAESAR.
Regiment uden artilleri
Donationen af artilleriet efterlader ikke bare et fysisk hul i Hæren og 1. Brigade. Det betyder en voldsom omvæltning for de mange soldater, befalingsmænd og officerer, der gennem en længere periode har arbejdet med CAESAR-pjecerne - og som har set frem til at skulle modtage det nye artilleri. Det handler om fastholdelse af det professionelle personel, og det er noget, der ligger blandt andet ligger Hærens ledelse på sinde.
”Det er svært at sige, hvor hurtigt det kan gå. Men det er vores håb, at vi i løbet af forholdsvis kort tid kan få en løsning, så vi kan arbejde videre med opbygningen af vores kapaciteter,” siger Gunner Arpe Nielsen.
Forsvaret donerer alle Danmarks 19 CAESAR-artilleripjecer til Ukraine, så de får størst mulig militær effekt på slagmarken med ét samlet system.