Nyheder
Følg Forsvaret på X
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Den 1. oktober modtager Danmark og Forsvaret officielt de første femtegenerationskampfly. Overdragelsen sker på Flyvestation Skrydstrup, hvor flyvestationens naboer er inviteret indenfor for at se nærmere på de nye fly. Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik deltager i arrangementet sammen med blandt andre forsvarsministeren, erhvervsministeren og forsvarschefen.
Dansk F-35 letter fra Lockheed Martins fabrik i Fort Worth i Texas for at flyve mod Danmark. Foto: Lockheed Martin / Forsvaret.
Af Forsvarskommandoen
Ved et stort arrangement på Flyvestation Skrydstrup får naboerne til flyvestation en helt ekstraordinær mulighed for at komme tæt på F-35-kampflyene, så de kan få en fornemmelse af de nye fly.
Det sker, når Danmark officielt modtager de første kampfly den 1. oktober 2023 på Flyvestation Skrydstrup fra den amerikanske producent Lockheed Martin.
Samtidig vil de fremmødte naboer få mulighed for at møde en række af Flyvevåbnets medarbejdere og se de andre flytyper Forsvaret råder over. I løbet af dagen vil F-16 og F-35 overflyve flyvestationen, efter de har været på en længere runde over Danmark for at hilse på det meste af befolkningen.
Mens naboerne kigger på fly bliver der i et særskilt telt afholdt en formel ceremoni, hvor alle de officielle partnere i Danmarks største våbenindkøb er repræsenteret.
Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik, forsvarsministeren og erhvervsministeren vil repræsentere det officielle Danmark. Den amerikanske ambassadør i Danmark og producenten Lockheed Martin repræsenterer USA. Forsvarschefen, chefen for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og chefen for Flyvevåbnet vil repræsentere Forsvaret.
I denne tid med stor international usikkerhed er det internationale samarbejde vigtigt.
”Det er en historisk begivenhed for dansk forsvar og for Flyvevåbnet, at de første F-35-fly nu er ankommet til Danmark og erstatter de gamle F-16-fly, der har tjent os godt i mere end fyrre år. Med F-35 får vi en helt ny kapacitet med avancerede radarsystemer og hypermoderne sensorer. Det er ekstremt alsidige kampfly, der kan udføre missioner alene, som tidligere ville kræve flere fly med forskellige specialer. De nye F-35-kampfly vil give helt nye muligheder i forsvaret af Danmark” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.
Flere danske virksomheder deltager i det store internationale samarbejde, og F-35-projektet, og de nye teknologier, der følger med ankomsten af de nye kampfly kommer til at kræve nye specialer og flere medarbejdere i Forsvaret.
”De nye F-35 kampfly understreger, at erhvervspolitik er sikkerhedspolitik. I en verden med krig på europæisk jord og globale spændinger skal vi tage vores sikkerhed alvorligt. F-35 kampflyene viser tydeligt, at danske virksomheder er med helt fremme på den forsvarsindustrielle scene. Med bidrag af delkomponenter til alt lige fra radarsystemer til software og flyets skrog har erhvervslivet sat et ’made in Denmark’ stempel på kampflyene. På den måde biddrager danske virksomheder både til at styrke Danmarks og vores allieredes sikkerhed, men giver også luft under vingerne til dansk forsvarsindustri,” siger erhvervsminister Morten Bødskov.
Ankomsten af F-35 markerer begyndelsen af en ny tid for mere end blot Flyvevåbnet. De nye kampfly kommer til at påvirke hele Forsvaret og den måde Danmark kan arbejde med information på tværs af alle værn. Det er dermed ikke bare Flyvevåbnets fly, men hele Forsvarets fly.
”Den 1. oktober er en vigtig dag. Men når vi igen er i hverdagen, så står vi over for en spændende udfordring. Nu skal vi have den nye ressource udnyttet, så hele Forsvaret får det maksimale udbytte ud af det. Det er et arbejde tusindvis af medarbejdere glæder sig til at være en del af,” siger forsvarschef, general Flemming Lentfer.
Invitation til Pressen
Tilmelding til mediearrangementet er nødvendig, og grundet gæstelisten og det generelt hævede sikkerhedsniveau vil der være grænser for, hvor tæt medierne kan komme på.
Medierne får ikke direkte adgang til teltet, men kan følge taler og præsentationer på tæt hold. Der vil være medarbejdere fra Forsvaret til rådighed til at hente talspersoner ud efter talerne.
Mødetid for medierne ved hovedvagten ved Flyvestation Skrydstrup er klokken 07.00. Her vil medierne blive briefet, undersøgt af politiet og eskorteret til det område, hvorfra det er muligt at følge med i talerne i teltet.
Tilmelding med navne og fødselsdato på deltagere sendes til skjoldan@mil.dk senest torsdag den 28. september klokken 16.00. For yderligere information ring til Lars Skjoldan fra Forsvarskommandoens Kommunikationssektion på telefon 2523 9191.
Selve arrangementet i teltet begynder klokken 10.00 og slutter klokken 11.45. Der vil under arrangementet være taler, musikalske indslag og videopræsentationer.
Det vil være muligt for pressen at forlade teltområdet og komme ud på pladsen, hvor naboer går rundt og kigger på fly. Det vil ikke være muligt at komme tilbage til det aflukkede område igen.