Havfald i Aarhus

Søhelten Tordenskjold var til stede på havnen for at hjælpe eleverne med bedre at forstå Søværnets historie, og hvorfor det er vigtigt at passe på miljøet i og omkring havene. Foto: Frederikke Frederiksen/Forsvaret

Af: Forsvarskommandoen

 

Verdens største kapsejladsbegivenhed, Ocean Race, er ved at nå sin ende på ved besøget i Aarhus. I forbindelse med den verdensomspændende begivenhed har Søværnets Havmiljøvogterkampagne haft en stand på havnen, hvor flere hundrede skoleelever har været forbi. Her har de lært om den store indsats, der bliver gjort for at holde kyster og have rene i Danmark.

 

Indsatsen startede i 2006, hvor projektet ‘Stop Olien’ blev søsat. Dengang var formålet at få færre olieudslip i havene. Det er senere udvidet til også at kæmpe for at begrænse mængden af affald – eller havfald – på kysterne, og i dag har ordningen mere end 30.000 frivillige.

 

Birgitte Søby Vagnholm er projektleder hos havmiljøvogterne og har stået for at arrangere workshoppen for skoleeleverne.

 

“Det overordnede formål har været at så et frø i børnene omkring søværnet og havmiljø. Hvis vi virkelig vil have kampagnen ud over rampen, så skal vi have fat i børnene. For hvis de har været ude og samle op på stranden, så smider de ikke noget i fremtiden”, siger hun.

 

Tordenskjold og Søanemonen har stået for undervisningen af eleverne, der både er blevet klogere på Søværnets historie og miljøforanstaltninger gennem forskellige lege og interaktive samtaler med de skuespillende undervisere.

 

Havfald i Aarhus

Marinehjemmeværnets skib 804 Andromeda var med til at skabe rammerne for elevernes læring. Børnene fik også lov at folde deres eget papirskib, der kunne hænges op på væggen som et symbol på deres nyerhvervede titler som havfaldskaptajner. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

I løbet af de 11 dage workshoppen har kørt har blandt andre fregatten Iver Huitfeldt haft anløb i havnen og området er blevet overfløjet af F-16-kampfly. Og det har været en lang proces, at stable de mange aktiviteter på benene.

 

“Planlægningen har været i gang i tre år. Vi har blandt andet haft professionelle undervisere til at udvikle læringsmateriale, som eleverne har arbejdet med på forhånd. Og det store arbejde har givet pote, for workshoppen var den første af sin slags, der blev udsolgt under Ocean Race”, siger Birgitte Søby Vagnholm.

 

De sidste skoleeleverne har nu været igennem workshoppen og adspurgt, om det har været en sjov og lærerig dag, er svaret et rungende “Ja!”. Med en mulepose på skulderen og et diplom i hånden med titlen som havfaldskaptajn gik de stolte videre på den solbeskinnede havn.

 

“Det bedste har været den store opbakning til læringsprogrammet. Eleverne går op i det med liv og sjæl. De har været rigtig glade og fortalt om det derhjemme. Nogle er sågar kommet tilbage med deres forældre i hånden og har fortalt om projektet,” siger Birgitte Søby Vagnholm.

 

Havfald i Aarhus

Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret