Gummibåd i Grønland

I 12 dage var eleverne fra ABU ombord på inspektionsskibet Triton for at få en fornemmelse for hvordan det er at være i Søværnet. Foto: Sofie Wegger / Forsvaret

Af Arktisk Kommando / Forsvarskommandoen

 

Ni kvinder og ti mænd får i dag som de første i historien deres bevis på at have gennemført Arktisk Basisuddannelse. 22 unge mennesker med bopæl i Grønland begyndte den 5. maj, tre er stoppet undervejs og 19 står nu med det endelige bevis i hånden. 'En succes' konstaterer generalmajor Søren Andersen, der er chef for Arktisk Kommando.

 

”Det er rigtig positivt, at vi nu har 19 stærke unge mennesker med nogle unikke kompetencer, der kan bruges her i det grønlandske samfund. Og for Arktisk Kommando har det været en fornøjelse at følge eleverne og se, hvordan idéer på papir og samarbejde med de grønlandske myndigheder har fået en god start i virkeligheden,” siger Søren Andersen.

 

Blandt eleverne breder der sig også en stolthed over at have gennemført uddannelsen. De har kæmpet sig igennem feltøvelser både i grønlandsk og dansk terræn, politimoduler, brand og redning i Sisimiut og sejlet med Triton i 12 dage op af den grønlandske kyst. Nu er de tilbage i Kangerlussuaq, hvor det hele begyndte, og får overrakt deres velfortjente diplom. 

 

gruppebillede af arktisk basisuddannelse 2024

Lørdag d. 2. november flyver 17 ud af de 19 resterende elever til Nuuk, for at fortsætte på perspektiveringsforløbet. Foto: Sofie Wegger / Forsvaret

17 ud af 19 elever fortsætter

For en stor del af de tilbageværende grønlændere slutter rejsen med Arktisk Basisuddannelse ikke her.

 

I yderligere 6 måneder har de mulighed for at fortsætte den opadgående læringskurve på et såkaldt ”perspektiveringsforløb”. Det indebærer blandt andet en komplet branduddannelse i Grønland, kørekort og praktikperioder på Station Nord, i Grønlands Politi samt ved Arktisk Kommando i Nuuk og i Tórshavn.

 

”De 19 elever, som i dag får deres uddannelsesbevis, bliver de første ambassadører til at kunne fortælle om, hvad den her uddannelse kan. Og jeg er sikker på, at eleverne – i stil med enhver dansk værnepligtig – kan fortælle om det fantastiske kammeratskab og de unikke oplevelser, man får, når man står noget svært igennem sammen med andre,” siger kaptajn Simon Kokfelt, der er chef for Arktisk Basisuddannelse. Han tilføjer, at det glæder ham, at størstedelen af eleverne ønsker at fortsætte, og det blot understreger, at uddannelsen har været en succes.

 

Holdet har været på flere øvelser ude i terrænet både i Grønland og i Danmark

Holdet har været på flere øvelser ude i terrænet både i Grønland og i Danmark. Foto: Sofie Wegger / Forsvaret

Åbner flere døre

Arktisk Basisuddannelse giver samme muligheder som de danske basisuddannelser fra Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet. Desuden indeholder uddannelsen et politi- og beredskabsmodul, hvor Grønlands Politi og redningsberedskab giver eleverne nogle grundlæggende kompetencer inden for deres felt, hvilket de vil kunne bruge til en videre ansættelse i det grønlandske beredskab og politi.

 

”Uddannelsen er udviklet med det formål at øge Grønlands robusthed. Det sker ved at uddanne den enkelte inden for en bred vifte af samfundsrelevante kompetencer. Dette giver de unge mulighed for at vælge flere forskellige veje fremadrettet. Flere af eleverne giver også udtryk for, at de drømmer om en fremtid i Forsvaret eller i det grønlandske beredskab, hvilket kun er et kæmpe plus. Uanset hvad, så er jeg overbevist om, at de unge kommer til at styrke samfundssikkerheden, uanset hvilken vej de vælger,” siger Simon Kokfelt.

 

Rekrutteringen til hold 2 er i fuld gang med afprøvning i mindst 13 byer og bygder fra Nordvestgrønland til Østgrønland. Ansøgning er kun åben for personer med bopæl i Grønland og ansøgningsfristen er 1. december 2024.

Arktisk Basisuddannelse

Arktisk basisuddannelse (ABU)

  • Uddannelsen af første hold begyndte i maj 2024.
  • I løbet af efteråret og vinteren 2023 sendte flere end 230 grønlandske borgere en ansøgning til optagelse på uddannelse. Der blev udvalgt 22, som skulle danne hold 1.
  • Uddannelsens formål er at øge Grønlands robusthed og give de unge nogle samfundsrelevante kompetencer, de kan bruge resten af deres liv.
  • ABU blev iværksat med aftalen om Arktisk Kapacitetspakke i 2022.
  • Det er Arktisk Kommando, der står for opførelsen og udførelsen af uddannelsen.