Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
Kenya har i mere end 10 år været en vigtigt partner for Danmark. Begge lande har interesse i at styrke den maritime sikkerhed i den vestlige del af det Indiske Ocean. Chefen for Kenyas flåde besøger nu Danmark for at udvikle partnerskabet og afsøge muligheder for udvidet samarbejde.
Chefen for Kenyas flåde, generalmajor Poul Otieno, er på besøg i Danmark. Besøget skal styrke og udvikle det i forvejen tætte samarbejde mellem Danmark og Kenya. Foto: Anders V. Fridberg / Forsvaret
Af Forsvarskommandoen
Det mere end 10 år lange samarbejde mellem Danmark og Kenya om at styrke den maritime sikkerhed i den vestlige del af det indiske ocean skal fortsætte og om muligt udvides. Det er en af årsagerne til, at chefen for Kenyas flåde, generalmajor Poul Otieno, i disse dage besøger Danmark.
”Vi har haft historisk tætte bånd på det politiske og socioøkonomiske område. Og også på det militære område, hvor jeres regering ved at aktivere Freds- og Stabiliseringsprogrammet for Afrikas Horn har skabt en ramme for at udvikle samarbejdet mellem Kenyas militær og det danske forsvar. Området ud for Afrikas Horn og den vestlige del af det Indiske Ocean er områder, hvor vores interesser er sammenfaldende, og hvor vi står over for en række trusler mod den maritime sikkerhed,” siger generalmajor Poul Otieno.
Kenya er en vigtig aktør i forhold til at skabe og maritim sikkerhed ud for Østafrika. Det har betydning for Danmark som en stor søfartsnation, men maritim sikkerhed har også helt overordnet set stor betydning i forhold til at skabe stabilitet og vækst i regionen. Også på det niveau giver samarbejdet med Kenya god mening.
”Kenya er et stabilt holdepunkt for Danmark i en region, der oplever stigende indflydelse og påvirkning fra andre aktører som Rusland, Kina, Indien, De Forenede Arabiske Emirater og Tyrkiet. Et godt samarbejde med Kenya er med til at styrke Danmarks position i Afrika, og derfor er det af stor betydning, at Danmark og Kenya fortsætter og udvider det gode partnerskab, der nu har varet i mere end 10 år,” siger chefen for Operationsstaben i Forsvarskommandoen, generalmajor Ulrik Hellebjerg.
Danmark har siden 2013 etableret et tæt samarbejde med Kenya om primært at opbygge kapaciteten i Kenyas flåde. Forsvaret har en maritim rådgiver tilknyttet Kenya Navy, og Danmark har bidraget til en række projekter, der har styrket flådens operative kapacitet.
Se videoindslag om samarbejdet. Artiklen fortsætter under videoen.
”Det har for både Danmark og Kenya været vigtigt, at samarbejdet har karakter af et partnerskab, hvor Kenya ikke blot er modtager af hjælp. Vi har en fælles forståelse af, at kapacitetsopbygningsprogrammet skal levere langsigtede og holdbare løsninger. Det er derfor, at Danmark ikke bare har doneret eksempelvis en navigationssimulator til den kenyanske flåde, men at vi sammen med kenyanerne har sikret bæredygtighed gennem vedligeholdelsesaftaler og uddannelse af kenyanerne,” siger chefen for Søværnskommandoen, kontreadmiral Henrik Ryberg.
Kenya har også med støtte fra Danmark opnået fuldt medlemskab af den amerikansk ledede koalition, Combined Maritime Forces (CMF), i Bahrain. Det har givet Kenya mulighed for at indgå i gensidige forpligtende partnerskaber omkring bekæmpelse af illegale maritime aktiviteter, blandt andet pirateri. Det medvirker til at forøge de østafrikanske landes eget ansvar for at løse problemerne.
”Vi har bidraget til CMF med planlægning og med efterretninger. Nu vil vi gerne videre og bidrage med egentlige maritime aktiver i form af skibe, og det er noget af det, vi har diskuteret i dag,” fortæller Poul Otieno
Kenya vil gerne udvide og udvikle landets kapacitet til selv at bygge flådefartøjer. Derfor har besøget i Danmark i høj grad et industrielt fokus. Generalmajor Poul Otieno besøger under turen til Danmark Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, den danske brancheorganisation for den maritime industri og en række firmaer i Danmark med maritim ekspertise. Formålet er at afdække nye muligheder for strategiske partnerskaber med kommercielle aktører på det maritime område
”Danmark har teknologi, der er brugbar for de platforme, vi skal bruge i vores territoriale farvande og eksklusive økonomiske zone, og vi vil gerne have Danmarks assistance til at udvikle vores skibsindustri. Den skal opskaleres, den skal effektiviseres og den skal være rentabel, så vores skibsindustri bliver en af de bedste i Østafrika,” forklarer flådechefen.
Samarbejdet mellem Kenya og Danmark er for nuværende planlagt til at fortsætte til 2026. Det forventes, at det som et element i regeringens nye strategi for et styrke engagement i Afrika, forlænges.
Det danske program i Kenya er finansieret af Freds- og Stabiliseringsfonden, en interministeriel fond oprettet i 2010 for at fremme danske freds- og stabiliseringsindsatser i krydsfeltet mellem sikkerhed og udvikling.
Under Freds- og Stabiliseringsfonden gennemføres større regionale programmer i blandt andet Ukraine, Irak-Syrien, Østafrika, Guineabugten og Pakistan. Derudover gennemføres en række mindre indsatser.