Tre danske instruktører har gennemført undervisning i at vedligeholde og reparere radioudstyr på en militær kommunikationsskole i Irak.

En af de danske instruktører og og nogle af eleverne arbejder med en spektrumanalysator. Foto: Forsvaret

Af Forsvarets Vedligeholdelsestjeneste / Forsvarskommandoen

 

De tre danske instruktører gennemførte undervisning i at vedligeholde og reparere radioudstyr på en militær kommunikationsskole i Irak i september til stor tilfredsstillelse for både Irak og NATO's mission i Irak. Derudover gennemførte de rådgivning af det irakiske hovedværksted for radiomateriel.

 

Historien begynder i 2022 da den irakiske School of Military Communication fik doneret splinternye arbejdsstationer til at vedligeholde og reparere radioer. Hver arbejdsstation består af multimeter, spektrumanalysator, oscilloskop samt lodde- og aflodningsstationer.

 

Men i forbindelse med donationen var der ikke træning i at anvende udstyret. Og træning er altafgørende for, at irakerne kan forbedre deres kompetencer inden for vedligeholdelse og reparation af radioer. 

 

Tre danske instruktører har gennemført undervisning i at vedligeholde og reparere radioudstyr på en militær kommunikationsskole i Irak.

Foto fra en af de teoretiske lektioner: Foto: Forsvaret

Derfor har NATO missionen i Irak (NMI) efterspurgt et træningshold, som besad de rette kompetencer og kunne undervise elever med en anden baggrund og på et anden sprog.

 

Forsvarets Vedligeholdelsestjeneste bød ind på at løse uddannelsesopgaven, og i løbet af foråret 2024 blev holdet sat. To elektronikmekanikere samt en kaptajn fra Forsvarets Hærtekniske Uddannelsescenter blev til det danske Mobile Advisory and Training Team.

 

Tre danske instruktører har gennemført undervisning i at vedligeholde og reparere radioudstyr på en militær kommunikationsskole i Irak.

En af eleverne lodder på en printplade. Foto: Forsvaret

Holdet tog af sted til Bagdad i slutningen af august og begyndte undervisningen 1. september. Eleverne var officerer og sergenter fra den Irakiske Hær.

 

Tilgangen var train-the-trainer, så deltagerne blev klædt på til at undervise i brugen af udstyret.

 

”Hovedformålet var at lære irakerne at lære andre at bruge udstyret. Det slap vi godt fra, fordi vi forberedte os godt hjemme fra,” fortæller Rune, der til daglig er elektronikmekaniker på Værksted Fredericia.

 

”Det har været en fin mission. Vi har nået meget mere, end vi havde planlagt hjemmefra,” fortæller Torben.

 

Tre danske instruktører har gennemført undervisning i at vedligeholde og reparere radioudstyr på en militær kommunikationsskole i Irak.

Undervisning i brugen af multimeter. Foto: Forsvaret

Selvom meget kunne forberedes hjemmefra, så var det uklart, hvor meget erfaring eleverne havde inden for elektronik. Så holdet forberedte sig på, at niveauet af undervisningen først kunne falde endeligt på plads, når de mødte eleverne.

 

Det viste sig så, at nogle havde en baggrund inden for elektronik. Men fokus skulle lægges på at forbedre elevernes håndelag og færdigheder.

 

”De første uger var travle, fordi vi måtte bruge eftermiddagen og aften på at justere undervisningen til næste dag,” fortæller Rune.

 

Både Per, Rune og Torben har været i Irak på andre missioner, så derfor kendte de til irakisk kultur. Men denne mission har også lært dem, at det er godt at være omstillingsparat og tålmodig.

 

”Eleverne var engagerede og stillede spørgsmål. Og det er faktisk flot i en kultur, hvor det kan være svært at komme ud af busken og spørge om noget, man ikke forstår,” fortæller Rune.

 

Selvom der er forskelle i kultur og sprog, så har selve undervisningen fungeret godt – og de to teknikere har især ros til de to tolke.

 

”Den ene havde teknisk baggrund. Og det her handlede jo om elektronik, og der er mange fagudtryk. Men det klarede de rigtig godt,” fortæller Torben. 

 

Efter tre ugers undervisning fik de 13 irakere, der havde gennemført kurset, overbragt et diplom.

 

”Som jeg ser det, har denne udsendelse bidraget til, at irakerne kan overtage en større del af vedligeholdelsesopgaven,” fortæller Per om det danske holds indsats.

 

Tre danske instruktører har gennemført undervisning i at vedligeholde og reparere radioudstyr på en militær kommunikationsskole i Irak.

Undervisningsforløbet omfattede brug af multimeter, spektrumanalysator, oscilloskop samt lodde- og aflodningsstationer. Foto: Forsvaret

Den sidste uge af missionen gik med at nedskrive procedurer og overlevere til eventuelt kommende undervisere. Derudover fik danskerne lejlighed til at besøge den fabrik, hvor kommunikationsudstyret bliver vedligeholdt.

 

”Alle har været glade, fordi de har haft dette udstyr stående i to år, og nu kan de begynde at anvende det,” fortæller Rune.

 

Personligt har det også været en god oplevelse for danskerne at være en del af NATO Mission Irak, der har været en sand international oplevelse.

 

”Hverdagen har været sjov. Vi går jo rundt på gange, hvor der sidder tyskere, spaniere, grækere, polakker, tyrkere, canadier. Der har været gode faciliteter, god DEFAC (spise faciliteter, red) og gode træningsfaciliteter,” fortæller Rune.

 

Selvom missionen var kort var aftrykket stort. Det danske hold fik følgende ord med på vejen fra den tyske brigadegeneral Andreas Kühne, divisionschef for Training Development Division under NMI,: ”Small team great impact, og I har nået mere på tre uger end de fleste når på et halvt år.”

 

elever og instruktører

Elever og undervisere m.fl. Foto: Forsvaret

Udover de fine ord fik det danske hold også personlige gaver som commanders coins og skjold fra den irakiske kommunikationsskole. Derudover blev holdet indstillet til NATO's NMI-medalje, hvilket ikke er normalt for så kort en missionsperiode.

Fakta

NMI er NATO's mission i Irak, som understøtter opbygningen irakiske militærstyrker både ved at rådgive og træne.

Det danske hold var et såkaldt MATT-hold. (Military Advisory and Training Team), som er et militært rådgivnings- og træningshold, som gives en konkret opgave som er afgrænset i tid. I dette tilfælde 35 dages træning af tekniske officerer og rådgivning af et irakisk hovedværksted.