Modtagere af ukrainske fortjenstmedalje

Den ukrainske medalje blev uddelt til kampvognsinstruktører. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Det var en stor dag for de fem danske kampvognsinstruktører, da de mødte op på den danske ambassade i Berlin. I deres fineste M/69-uniform blev de modtaget af en ukrainsk forbindelsesofficer i Tyskland. De fem, danske instruktører skulle her modtage en ukrainsk medalje som tak for deres indsats i forbindelse med den danske uddannelse af ukrainske kampvognsbesætninger på Leopard 1-kampvognen.

 

Den ukrainske forbindelsesofficer takkede Danmark for alt den støtte Danmark havde ydet til Ukraine. I forbindelse med kampvognsuddannelsen sagde han, at Danmark har ydet en stor indsats på en altid professionel og konstruktiv måde.

 

”De danske instruktører har hele vejen i uddannelsen vist stor engement, omstillingsparathed og fokus på den store opgave det har været at sikre at besætningerne blev uddannet,” sagde ukraineren ved medaljeoverdragelsen.

 

Den ukrainske medalje gives ”For Særlig Tjeneste af 3. Grad” – en stor og fin anerkendelse, som også den danske forsvarsminister er stolt over på vegne af instruktørerne.

 

”Leopard 1-kampvognene er en stor og vigtig donation til Ukraines kamp mod Putins Rusland. Træningen af det ukrainske personel er helt afgørende for, at donationen bliver en succes. Jeg ved fra mine ukrainske kollegaer, at der bliver sat stor pris på den danske indsats, og jeg er både glad og stolt over, at vores instruktører bliver anerkendt på fornem vis med medaljer for deres arbejde,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

For næstkommanderende ved den danske panserbataljon er anerkendelsen fra Ukraine vigtig og betydningsfuld.

 

”Vi er meget taknemmelige for den anerkendelse, som Ukraine har vist os i dag ved at tildele os en medalje for indsatsen med Leopard 1. Det har været et helt unikt projekt, hvor vi med meget kort varsel måtte trylle gamle kompetencer og materiel frem, som få troede stadig eksisterede. Det har været en fantastisk oplevelse at være en del af – både fordi vi har kunnet arbejde sammen med tidligere og voldsomt erfarne og dygtige kampvognskolleger, Men især fordi det ligger dybt i enhver soldat at stille op, når der kaldes. Dette projekt har givet mening på rigtigt mange måder, og det har været en fornøjelse at uddanne vore ukrainske venner på Leopard 1.”

 

Også chefen for den danske panserbataljon har modtaget ukrainsk hæder for sit og Danmarks arbejde. Han modtog den ukrainske forsvarschefs fortjenstmedalje ved en ceremoni i træningsområdet i Tyskland, som tak og anerkendelsen for den danske indsats i Leopard 1A5-projektet. Tildelingen blev fortaget af chefen for G7 ved den ukrainske generalstab.

 

ukrainsk fortjenstmedalje

Foto: Forsvaret

Danmark har siden foråret 2023 uddannet ukrainske kampvognsbesætninger på Leopard 1 kampvognen. Det er foregået i et øvelsesterræn i Tyskland i tæt samarbejde med både Ukraine og Tyskland.

 

Danmark og Tyskland har doneret omkring 100 Leopard 1-kampvogne til Ukraine. Donationen omfatter både kampvogne, reservedele og uddannelse af de ukrainske besætninger på kampvognene.