Soldater fra 1. Brigade på øvelse i Letland.

Soldater fra 1. Brigade på øvelse i Letland. Foto: Morten Fredslund / Forsvaret

Af 1. Brigade / Forsvarskommandoen

 

I disse dage afholdes øvelsen Knight Namejs 2024 i Letland, hvor scenariet er at øve forsvaret af Letland mod en modstander fra øst. Øvelsen bliver afholdt af Multinational Division North, der er den danskledede NATO-division med hovedkvarter i Letland. For generalmajor Jette Albinus, der er chef for Multinational Division North, er der ét hovedformål med øvelsen.

 

“At træne og dygtiggøre brigaderne i deres opgaveløsning her i Letland i en divisionsramme, hvor der er fokus på integration og samarbejde ikke mindst med Letland og øvrige samarbejdspartnere,” siger Jette Albinus.

 

Hun slår desuden fast, at øvelsen sender et klart signal omkring NATO’s tilstedeværelse i Letland.

 

”Vi viser, at NATO’s styrker er klar til at arbejde sammen, og vi viser, at Letland ikke står alene, men er en central del af NATO-samarbejdet.”

 

generalmajor Jette Albinus taler forud for øvelsen Namejs.

Generalmajor Jette Albinus er chef for Multinational Division North i Letland. Foto: MND-N.

Danske brigader på lettisk jord

I øvelsen deltager seks Brigader. Det drejer sig om den lettiske Mekaniserede Infanteri Brigade, to lettiske National Guard Brigader, den canadiske Multinationale Brigade, den danske 2.Brigade og den danske 1.Brigade, som tidligere på året blev tæt forbundet til Divisionen gennem en træningsaffiliering.

 

Læs mere her: 1. Brigade tilknyttes Multinational Division North i Letland

 

For chefen for 1.Brigade, brigadegeneral Anders Berg Olesen, giver øvelsen en helt særlig træningsmulighed.

 

”Øvelse er en rigtig god mulighed for at træne Brigadens føringsvirke og samspil med Divisionen. Vi får testet vores føringssetup og vores procedurer, ligesom vi får styrket vores individuelle kompetencer og specialer i Brigaden. Øvelsen giver også en unik mulighed for at styrke vores relationer til Divisionen og de øvrige brigader der er tilknyttet Divisionen,” siger brigadegeneral Anders Berg Olesen.

 

Øvelsen Knight Namejs er en del af den større øvelse Namejs. Øvelse Knight Namejs forgår fra den 30. september til og med den 8. oktober.

Øvelsen Namejs

  • Øvelsen Namejs har været afholdt siden 2014 og har siden 2023 været en omfattende national øvelse
  • Øvelsen foregår fra den 3. september til den 8. oktober
  • Deltagere er 11.000 soldater fra Letland og allierede nationer
  • Øvelsen omfatter enheder fra Letlands nationale væbnede styrker, herunder deres Nationale Guard og reservesoldater. Derudover deltager også det lettiske Forsvarsministerium og civile og statslige institutioner, der har med det lettiske nationale forsvar af at gøre.
  • Øvelsen foregår i hele Letland.