Den amerikanske flådeminister Carlos Del Toro på besøg på fregatten Absalon

Den amerikanske flådeminister, Carlos Del Toro, modtages på fregatten Absalon. Her holdt han møder med den fungerende forsvarschef Michael Hyldgaard og chefen for Søværnet, Henrik Ryberg. Fotos: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Den amerikanske minister for flåden, Carlos del Toro, aflægger i denne uge besøg i Danmark og Færøerne. 

 

Under sit besøg i Danmark tirsdag holdt Carlos Del Toro møder med politikere, Forsvarets ledelse og med industrien. Den amerikanske minister holdt blandt andet møder med fungerende forsvarschef, general Michael Hyldgaard og chefen for Søværnskommandoen, kontreadmiral Henrik Ryberg.

 

Emnerne for drøftelserne omfattede blandt andet mulighederne for øget bilateralt samarbejde mellem USA og Danmark på både strategisk niveau og på det mere operative niveau med fokus på det maritime område.

 

Den amerikanske flådeminister Carlos Del Toro på besøg på fregatten Absalon

Carlos Del Toro har været chef på en amerikansk destroyer, og han var meget interesseret i mange tekniske deltaljer på den danske fregat.

Drøftelserne omfattede også, hvordan truslen fra Rusland påvirker Danmark med fokus på Østersøen, Nordatlanten og Arktisk, Carlos Del Toro tilkendegav stor amerikansk interesse for fortsat tæt samarbejde mellem USA og Danmark i det nordatlantiske og arktiske område.

 

Den amerikanske flådeminister, der selv har en baggrund fra US Navy, orienterede også om de amerikanske erfaringer med ubemandede autonome systemer, som amerikanerne anvender i større grad, end man gør i Danmark.

 

Den amerikanske flådeminister Carlos Del Toro på besøg på fregatten Absalon

Carlos Del Tores baggrund i den amerikanske flåde skinnede meget klart igennen i ministerens spørgsmål til besætningen på Absalon. 

Carlos Del Toro brugte også sit besøg til at takke Danmark for den kontinuerlige støtte til Ukraine, og ikke mindst for de store donationer af udstyr fra Forsvaret. Danmark er den 4. største bidragsyder.

 

Onsdag og torsdag er den amerikanske flådeminister på Færøerne, hvor han mødes med politikere, chefen for Arktisk Kommando og industrien. På Færøerne besøger Carlos Del Toro både skibe fra kystvagten og inspektionsskibet Vædderen.