To finske F-18 kampfly på Bornholm.

To finske F-18 kampfly på Bornholm. Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

To F-18 kampfly landede tidligere i dag planmæssigt på Bornholms Lufthavn, som led i det øgede samarbejde mellem de nordiske lande på forsvarsområdet.  

 

Turen til Rønne var en del af en træningsflyvning, der giver de finske piloter indsigt i de lokale forhold i og omkring i Bornholms Lufthavn. Det gælder både selve indflyvningen, men også ophold og anvendelse af  parkeringsfaciliteter, hvis det for eksempel skulle blive aktuelt at bruge lufthavnen som alternativ landingsplads. På dagens flyvning blev tankning og håndtering af flyene klaret af Bornholms Lufthavn. 

 

Finsk kampfly på Bornholm

Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret

“Landingsbanen på Bornholm er lidt kortere end de fleste andre og F-18 er et andet kampfly end F-16, som Danmark er vant til at operere med herfra, så det var interessant at høre, hvordan piloterne oplevede at lande her. Det forklarer seniorsergent Jesper, der er tovholder på det finske besøg.

 

“Der var dog ingen problemer for vores vedkommende, og vi er vant til at lande på korte baner og under mange forskellige betingelser, forklarede den finske pilot “Loudeater”, under det godt to timer lange stop på Bornholm.

 

Det er første gang finske F-18 kampfly er landet på Bornholm, hvilket er kommet i stand efter Finlands indtræden i NATO. 

 

“Bornholm ligger utroligt godt placeret for os, når vi skal fra Finland og videre ned i Europa eller operere i området, så jeg tror ikke, det er sidste gang vi er her,” siger Loudeater.   

 

Finsk F-18 i Bornholms lufthavn

Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret

Efter godt to timer på solskinsøen i Østersøen, tog de to finske piloter videre mod deres slutdestination længere nede i Europa,

 

Samtræningen og øget brug af hinandens faciliteter sker i forlængelse af hensigten om at styrke samarbejdet mellem de nordiske landes flyvevåbner. I juni måned var svenske Gripen kampfly ligeledes nede for at tanke på Bornholms Lufthavn.