Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
For første gang har USA og Danmark gennemført en genladning af et skarpt missil på et amerikansk krigsskib i Danmark. Det styrker både dansk og amerikansk mulighed for at genforsyne vores skibe på missioner langt fra egne baser og styrker NATO-samarbejdet til søs.
For første gang bliver et amerikansk krigsskib genladt med et skarpt missil i Danmark i samarbejde mellem Danmark og USA. Foto: Simon Elbeck / Forsvaret
Af Forsvarskommandoen
Da den amerikanske missilkrydser USS Gettysburg lagde til kaj i Skagen tidlig tirsdag morgen, var den på vej til at skrive militærhistorie i Danmark, da den skulle genforsynes med et skarpt missil af dansk militært personel.
På kajen i Danmark stod både danske og amerikanske specialister klar til at lave en genforsyning af det amerikanske krigsskib med et, skarpt missil. Det er første gang, at det bliver gennemført på dansk jord og er med til at styrke det danske og amerikanske samarbejde.
”Det er første gang, at vi genlader en amerikansk destroyer i Danmark og det er første gang, at det overhovedet sker i NATO, at to nationer samarbejder om sådan en logistisk opgave,” siger John Ærø Hansen, der orlogskaptajn i Søværnskommandoen. ”Det gør vi, fordi NATO-nationerne har behov for logistisk støtte, der hvor enhederne kommer frem.”
John Ærø Hansen fra Søværnskommandoen overværer genladningen på havnen i Skagen. Foto: Simon Elbeck / Forsvaret
Genforsyningen af USS Gettysburg sker som led i den store NATO Enhanced Vigilance Activity Neptune Strike, der bliver ledet af STRIKFORNATO, som er en operativ stab i NATO. Hovedformålet er, at NATO skal øve at indsætte flere hangarskibsgrupper i NATOs områder samtidig.
Dermed bidrager aktiviteten til, at NATO videreudvikler sin evne til at hurtigt og fleksibelt at kunne håndtere komplekse multidomæne-operationer. Et af formålene med Neptune Strike er at øge interoperabiliteten (f.eks. luft-land-integration) og dermed alliancens samlede forsvarsevne.
En stor og vigtig del af den træning indebærer også logistik og genforsyning af enhederne – herunder USS Gettysburg, som indgår i hangarskibsgruppen USS Harry S. Truman.
Derudover vil danske, svenske og amerikanske kampfly træne sammen i øvelsen ligesom der i Kattegat vil være en række scenarier, hvor det blandt andet handler om at undsætte forliste flybesætninger i fjendtligt farvand samt neutralisere søminer.
Genladning af missilet lige ved at være gennemført. Foto: Simon Elbeck / Forsvaret
To gange tidligere har USA og Danmark trænet at genlade krigsskibe med missiler herhjemme. Det er skete på de danske fregatter Niels Juel og Peter Willemoes, men begge gang har det været med attrapper – altså ikke med et skarpt funktionelt missil. Denne gang foregik det med et skarpt missil, der blev hejst ombord på USS Gettysburg i Skagen.
”Denne genforsyning og denne aktivitet styrker helt klart vores mulighed for at samarbejde med amerikanerne fremover,” siger John Ærø Hansen.
Det viser og understreger, at det danske og amerikanske søværn bliver stadig tættere knyttet sammen. Samarbejdet er enormt vigtigt for begge nationer og evnen til at forstå hinandens procedurer og sikre, at vores systemer, rent teknisk, kan arbejde sammen på tværs af nationer, vil være afgørende i en krisesituation.
”Det styrker vores aktivitetsmuligheder og understøtter genforsyningen og muligheden for at agere flere steder. Det her er afgørende for, at man kan gennemføre mission. Vi har begrænsede ressourcer – også USA – så jo flere steder, at vi kan genforsyne og genlade jo bedre,” siger John Ærø Hansen, orlogskaptajn i Søværnskommandoen.
I det midlertidige militære område på Skagen Havn, hvor genforsyningen fandt sted, stod politiet og Hjemmeværnet for den ydre sikkerhed, mens selve genforsyningen blev gennemført af personel fra Søværnet, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelses Missildepot og US Navy.