Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
Forsvaret styrker evnen til hurtigt at reagere på krisesituationer i Østersøområdet med forsvarssamarbejdet Joint Expeditionary Force (JEF).
Oberstløjtnant Peter Bakkestrøm og kolleger fra JEF-medlemslande på Joint Protector 2024. Foto: Katrina Knox / Royal Air Force
Af Forsvarskommandoen
Forsvaret har netop færdiggjort den multinationale øvelse Joint Protector, der fandt sted på en genopbygget militærbase i den lettiske kystby, Liepaja. Værtsbyen er i Letland kendt for at være ”vindens hovedstad”, og her i novembervejret blafrede Dannebrog side om side med flagene fra de ni andre nationer fra Nordeuropa, der deltog i øvelsen.
Øvelsen Joint Protector 2024 er ledet af forsvarssamarbejdet Joint Expeditionary Force (JEF), der har Storbritannien som rammenation. JEF’s medlemslande tæller derudover Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island, Estland, Letland, Litauen og Holland.
Danmark deltog med et stabsofficersbidrag fra Forsvarskommandoen. Generelt spillede de danske stræder og området omkring Bornholm en fremtrædende rolle i selve øvelsen, med henblik på at øve håndteringen af hybride trusler og sikkerhedsdilemmaer i Østersøregionen.
Peter Bakkestrøm er forbindelsesofficer for Danmark i Joint Expeditionary Force’s (JEF) hovedkvarter. Foto: Katrina Knox / Royal Air Force
En af de danske repræsentanter på Joint Protector 2024 var oberstløjtnant Peter Bakkestrøm. Han er til daglig forbindelsesofficer for Danmark i Joint Expeditionary Force’s (JEF) hovedkvarter uden for London i England. Ifølge ham viser Joint Protector, at JEF er i stand til at reagere hurtigt på et bredt spektrum af kriser.
”Øvelsen har styrket deltagernes viden om nationale forsvarsplaner, koblingen til JEF og de forskellige opfattelser af trusselsbilledet. Jeg mener, at det er viden som dette, der skaber det fælles fundament, som gør, at et forenet JEF står stærkere end de ti nationer hver for sig. Et stærkere JEF, som kan bidrage til den nordeuropæiske sikkerhed,” siger Peter Bakkestrøm.
Danmark og de andre JEF-medlemslande deltog i mindehøjtideligheden den 11. november og lagde en krans til ære for de faldne under de to verdenskrige. Foto: Katrina Knox / Royal Air Force
Over 300 deltagere fra JEF-medlemslandene var med til den to uger lange øvelse, der havde til formål at deployere og opbygge et fremskudt JEF-hovedkvarter med kort varsel. Det styrker medlemslandenes evne til at reagere hurtigt på trusler i Østersøregionen.
“Joint Protector er en vigtig del af den operative udviklingsrejse, som JEF har været igennem de seneste år. JEFs styrke er, at de kan reagere hurtigt og uafhængigt, men på samme tid i koordination med vores allierede. Dermed komplementerer JEF både nationale såvel som NATO-planer,” siger Peter Bakkestrøm.
Danmark deltog under øvelsen i en fakkelmarch gennem Liepaja by til ære for lettiske soldater der kæmpede for landets selvstændighed. Foto: Katrina Knox / Royal Air Force
Øvelsesscenariet i Joint Protector 2024 afspejlede de komplekse trusselsbilleder i Østersøen og Nordeuropa i dag. Ifølge generalmajor Tom Bateman, der er chef for JEF’s hovedkvarter i Storbritannien, tester øvelsen, hvordan JEF kan støtte NATO eller bidrage til at dæmpe spændinger før en potentiel konflikt bryder ud.
”Øvelser som Joint Protector handler om mere end blot at bekræfte vores kapacitet som et hovedkvarter, der kan udsendes med kort varsel. De giver os mulighed for at øve planer sammen med vores deltagerlande. Det beriger vores evne til at støtte NATO, og det styrker vores respektive landes forsvarskommandoer,” siger generalmajor Tom Bateman, chef for JEF’s hovedkvarter i Storbritannien, til JEF’s hjemmeside.
Danmark er med i forsvarssamarbejdet Joint Expeditionary Force (JEF), der er ledet af Storbritannien og ellers består af medlemmerne Sverige, Norge, Finland, Estland, Letland, Litauen, Holland og Island. JEF supplerer NATO og eksisterende europæiske og globale sikkerhedsstrukturer.