Arkivfoto fra Allied Spirit 2024.

Arkivfoto fra Allied Spirit 2024. Foto: Morten Fredslund / Forsvaret

Af Hærkommandoen

 

På baggrund af en samlet vurdering af omkostninger og træningsudbytte samt en omprioritering af, hvor fokus skal lægges i uddannelsen, har Hærkommandoen besluttet at afmelde dansk deltagelse på næste års Allied Spirit-øvelse.

 

Allied Spirit er en international øvelse i Tyskland. Her skulle deltagere fra Hærens 1. Brigade have trænet med NATO-kolleger fra blandt andet USA, Storbritannien og Litauen.

 

”Når vi bruger så mange ressourcer til en øvelse som Allied Spirit, skal vi selvfølgelig sikre, at det understøtter opbygningen af brigaden bedst muligt. Når forudsætningerne for vores deltagelse ændrer sig, så må vi drage konsekvensen og sadle om. Vi er kede af den betydning, det har for vores allierede, men for os er det nødvendigt, at vi bruger vores penge fornuftigt til at skabe de bedste rammer for at opbygge den tunge infanteribrigade,” siger chef for Hæren Peter H. Boysen.

 

Anvendelsen af Hærens samlede ressourcer fokuseres således imod en tidsmæssig mere hensigtsmæssig opbygning af Hæren fra bunden samt en mere hensigtsmæssig implementering af den store mængde nyt materiel, som tilgår Hæren over de kommende år.

 

Øvelsesaktiviteterne i Allied Spirit erstattes i stedet af flere og mere målrettede øvelser, som især vil være rettet mod underafdelings- og bataljonsniveauet, som skal styrke det fundament, brigaden bygges ovenpå. Det muliggøres af de midler som afbuddet frigør inden for hærens tildelte rammer.

 

”Jeg mener, det er den helt rigtige beslutning på nuværende tidspunkt, fordi vi i stedet for én stor aktivitet nu i stedet kan gennemføre en lang række andre aktiviteter, som i højere grad giver mening for Hæren og dets personel i forhold til, hvor vi er nu. Og hvor vi skal hen,” slutter chef for Hæren Peter H. Boysen.