Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
Den danskledede NATO-flådestyrke er i fuld gang med øvelse Strike Warrior. Imens tager danske instruktører afsked med de ukrainske kursister, som vender hjem til Ukraine, og i Letland træner ingeniørerne med deres allierede kolleger. Læs ugens Mission Update her.
Dele af NATOs stående flådestyrke under dansk ledelse har ydet støtte til det amerikanske hangarskib Harry S. Truman, der opererer i Nordsøen. Foto: Forsvaret
Øvelse Strike Warrior er godt i gang. Der udspiller sig et større strategisk spil, hvor en fiktiv fjende har invaderet et NATO-land i Østersøen. SNMG1 styrken, som er blevet forstærket med danske fregatter og en tysk korvet, har til opgave at beskytte den britiske hangarskibsgruppe. Truslen er konventionelle og nukleare ubåde, langtrækkende bombefly samt indkommende missiler.
Harry S. Truman er af Nimitz-klassen og kan rumme omkring 90 fly. Foto: Forsvaret
I scenariet – men også i virkeligheden – ligger flådestyrkerne omkring Skotland og træner de forskellige krigsarter. En af udfordringerne er vejret. Stabens fotograf har hele ugen været på den portugisiske fregat, NRP Dom Francisco De Almeida. Fregatten er for en stund trukket ud af øvelse Strike Warrior for at yde støtte til det amerikanske hangarskib, USS Harry S. Truman, der opererer i Nordsøen.
Hangarskibet set fra broen på en af styrkens andre skibe. Foto: Forsvaret
Samtidig har SNMG1-stabens Flagskib, HNoMS Maud, støttet de amerikanske destroyere, USS Jason Dunham og USS Stout, med fuel. En opgave, der var krævende på grund af det dårlige vejr.
Øvelse Strike Warrior fortsætter i den kommende uge, hvor der bliver skruet op for udfordringerne.
Ugen er forløbet med skydeperiode for de ukrainske kursusdeltagere. Her har vores kursusdeltagere for første gang skudt med skarpt.
Det har været en spændende uge, som både de ukrainske kursusdeltagere og de danske instruktører har set meget frem til. Kursisterne startede den første dag med at indskyde deres gevær, så geværets sigte er indstillet korrekt og dermed klar til den kommende uges mange skydninger.
Kursisterne har blandt andet fået forevist, hvordan en god skydestilling indtages bedst og hurtigst muligt – men også uden at komme til skade. De har lært hvordan de bevæger sig som hold samtidig med at de bibeholder ilden – både i mørke og i dagslys.
Den igangværende uge har været meget spændende og ikke mindst længe ventet for vores kursister, hvilket også er kommet til udtryk i deres engagement i undervisningen.
De danske instruktører tager afsked med deres ukrainske kursister. Foto: Forsvaret
Ugen har også stor betydning, fordi det er sidste uge i England for vores ukrainske kursister før de drager hjem til Ukraine igen. Ugen er derfor blevet afsluttet med en grillaften for kursisterne og de danske instruktører, som en tak for denne gang.
Dagen efter havde de danske instruktører en flot og rørende afsked med deres ukrainske kursister.
Nu står den på en velfortjent stand down for de danske instruktører, så de kan blive klar til det andet og sidste hold ukrainske kursister.
Ugen har stået på ingeniørøvelse under navnet VERBOOM for soldater, der er en del af Multinational Division North. I fem dage er der blevet trænet samvirke på tværs af de mange landes ingeniørkompagnier i form af indøvelse, gennemførsel og evaluering. Når der samarbejdes på tværs af nationer, er et særligt fokus at få deres forskellige udstyr og procedurer til at samspille. Under VERBOOM gennemførtes bridging, hvor forskellige befæstninger og anlæg gennembrydes.
Soldaterne overværer NATO-allieredes gennemførsel af hindringer. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret
De danske ingeniører har blandt andet bygget pansergrave, gennemført pigtrådshindringer og lagt panserbroer. Den for danskerne vigtigste læring på øvelsen har været anvendelsen af NATO-standarder og inkorporering af rapporter på føringsniveau. Derudover har fokus været på anvendelse af droner til rekognoscering og rapportering på gruppe-, delings- og kompagniniveau.
Det pansrede gravekøretøjer AEV Kodiak var en stor del af øvelse VERBOOM. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret
Søndag vendte mange soldater tilbage til Camp Valdemar efter en velfortjent leave, hvor der er blevet ladet op, inden den sidste halvdel af udsendelsen står for døren. Nu klargøres til næste store øvelse.
Mere end 250 ingeniørsoldater fra forskellige NATO-lande deltog i øvelsen. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret
FRONTEX bidraget har nu rundet 140 flyvetimer og holder den kadence, der er sat.
I den seneste tid har der været to search and rescue opgave. Den første omkring øen Karpathos i samarbejde med den græske kystvagt og et italiensk operationsskib. Den anden search and rescue var syd for Kreta, og det var igen i samarbejde med den græske kystvagt. Den græske kystvagt udtrykte tilfredshed med bidragene, og besætningen fik god erfaring.
En lufthavn på en af de mindre græske øer. Foto: Forsvaret
Der er kommet ny detachement commander og overdragelsen er forløbet gnidningsfrit. Det giver nye øjne på opgaveløsningen.
I samme ombæring har den græske kystvagt skiftet deres personel og dermed har der været udført personelbriefing af helikopteren samt verbal og praktisk øvelse af procedurer i tilfælde af nødsituationer.
I den kommende tid er modus justeret, så det er blevet muligt at besøge Iraklion lufthavn og de controllers, som vi kommunikerer med, når vi er i luften i vores område.
Efter Ruslands invasion af Ukraine har Danmark i tæt samarbejde med allierede og samarbejdspartnere taget et stort ansvar for at støtte Ukraine.
Som en del af den samlede støtte bidrager Danmark med danske soldater og instruktører til et britisk-ledet træningsprojekt, som gennemføres i Storbritannien. Her bliver ukrainske rekrutter uddannet i grundlæggende soldaterfærdigheder.
Forsvaret har fra august 2024 til december 2024 udsendt en kampbataljon med støtteenheder til Letland som bidrag til NATOs beredskab. Med Danmarks deltagelse i NATOs beredskab bidrager danske soldater til at håndtere en af NATOs største sikkerhedsudfordringer forårsaget af Ruslands krig i Ukraine og udfordrende tilstedeværelse i Østersøregionen.
Fra juli 2024 - januar 2025 har Danmark ledelsen af Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG 1).
Som en del af NATOs sikkerhedsforanstaltninger patruljere flådestyrken i farvandene omkring Europa herunder Østersøen og Nordatlanten.
Danmark har siden 2015 stillet en række forskellige bidrag til rådighed for EUs grænseagentur Frontex.
Aktuelt bidrager Forsvaret med: