Chefen for udsendelsen, Thomas Jørgensen, tager imod de nyankommne soldater.

Chefen for udsendelsen, Thomas Jørgensen, tager imod de nyankommne soldater. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Forward Land Forces (FLF), Danmarks bidrag til NATO’s kollektive forsvar i Baltikum og Østeuropa

De danske soldater er velankommet til Camp Valdemar, hvor de nu indgår i NATO’s beredskab og dermed er en del af den canadisk ledede Multinational Brigade Latvia, der hører under Multinational Division North.

 

Gennem ugen er materiel og køretøjer kørt på plads i lejren, efter de ankom til havnen i Riga fra henholdsvis Esbjerg og Aalborg havn. Indrykningen forløb gnidningsfrit og efter tidsplanen.

 

Soldaterne klargør IKK, så de inden længe kan være at finde i øvelsesterrænet.

Soldaterne klargør IKK, så de inden længe kan være at finde i øvelsesterrænet. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

Nu er integrationsfasen påbegyndt med klargøring af materiel og udrustning. Lørdag var de første enheder ude af lejren for at foretage indskydning. Derudover er der igangsat planlægning af uddannelse i regi af brigaden.

 

Der er blevet etableret kontakt til de vigtigste samarbejdspartnere og på chefniveau har der været indledende møder med brigaden og divisionen med henblik på at tilsikre den bedst mulige integration i brigaden.

 

Der udtrykkes stor tilfredshed med den nyetablerede lejr blandt soldaterne, hvorfor der fra FLF hold 1 skal lyde en stor tak til byggeholdet, der i den seneste tid har ydet et stort stykke arbejde frem til indrykningen.

 

Et par af de mange medbragte Piranhaer er klar til at blive kørt i deres nye midlertidige garage i Camp Valdemar.

Et par af de mange medbragte Piranhaer er klar til at blive kørt i deres nye midlertidige garage i Camp Valdemar. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

Træningsbidraget til støtte for Ukraine, Storbritannien

I den forgange uge er bidraget startet op på førstehjælpslektionerne for at uddanne ukrainerne i, hvordan man stopper blødninger og behandler skudsår og lignende indtil hjælpen kommer frem.

 

Derudover er holdet startet op på undervisningen i miner, improviserede sprængladninger, forsagere og ikke-eksploderet ammunition. Udover at lære hvordan de forskellige ting ser ud og virker, så handler meget af uddannelsen om, hvordan man finder, omgår og markerer de pågældende dele, så andre ikke kommer til skade.

 

 

Det betyder, at de bruger meget tid på at undervise ukrainerne i, hvordan de forskellige genstande ser ud i naturen, og hvordan de ser ud, når de er nedgravede og skjulte på forskellige måder.

 

Slutteligt har ukrainerne været på deres første øvelse, hvor de har lært at sove ude, sikre sig selv og hinanden, holde vagt og alarmere. Kort sagt har de lært, hvordan man passer på sig selv og opretholder sin kampkraft. En måde, hvorpå man kan få varmen og tørre sig selv, er ved brug af såkaldt ”finsk sauna” som ukrainerne nu selv har afprøvet.