HDMS Absalon i baggrunden, HNLMS Van Amstel i forgrunden.

HDMS Absalon i baggrunden, HNLMS Van Amstel i forgrunden. Under luftforsvarsøvelse i de indre Hebrider ved Skotland. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Danmarks bidrag til NATOs stående flådestyrke, SNMG1, Nordatlanten

Den danskledede flådestyrke SNMG1 har i den forgange uge været engageret i øvelse Strike Warrior 2024. Særligt antiubåds- og luftværnsdisciplinerne er blevet øvet under til tider vanskelige forhold. SNMG1 har været støttet af de danske fregatter Niels Juel og Absalon, som begge har fået værdifuld træning.

 

I løbet af øvelsen havde den nederlandske fregat Van Amstel besøg af Hans Majestæt kong Willem-Alexander. Kongen overværede bla. En genforsynings-manøvre, kaldet Replenishment At Sea.

 

Endvidere har SNMG1 ydet støtte til den amerikanske Carrier Strike Group 8 centreret om hangarskibet USS Harry S. Truman, sammen den portugisiske fregat Dom Francisco de Almeida. Fregatten har blandt andet brugt tiden på at træne med de mange luftkapaciteter, som hangarskibet har til sin rådighed.

 

 

Træningsbidraget til støtte for Ukraine, Storbritannien

Den seneste uge er forløbet med at modtage og udlevere materiel til de ukrainske kursusdeltagere.

 

De nye kursusdeltagere har fået indledende lektioner i uniformssystemet, lært at pakke rygsæk og en introduktion til lejren. Kursusdeltagerne har allerede fra start udvist en god moral og disciplin.

 

Forudsætningerne er skabt til at tage på første øvelse, hvor kursusdeltagerne vil lære de basale færdigheder i feltkundskab, det vil sige at leve og overleve i naturen på soldater-maner.

 

Ukrianske rekrutter pakker rygsække

Foto: Forsvaret

Forward Land Forces (FLF), Danmarks bidrag til NATOs kollektive forsvar i Baltikum og Østeuropa

Ved de danske soldater i Letland er forberedelserne i gang til øvelse Resolute Warrior 2024, der er Multinational Brigade Latvias første store feltøvelse som en komplet brigade.

 

Som klargøring til denne øvelse har soldaterne i det mekaniserede infanteri og kampvognsbesætningerne haft mørkeuddannelse. Der har desuden været gennemført føreruddannelse på bataljons- og enhedsniveau samt almen enhedsuddannelse.

Fakta

Efter Ruslands invasion af Ukraine har Danmark i tæt samarbejde med allierede og samarbejdspartnere taget et stort ansvar for at støtte Ukraine.

 

Som en del af den samlede støtte bidrager Danmark med danske soldater og instruktører til et britisk-ledet træningsprojekt, som gennemføres i Storbritannien. Her bliver ukrainske rekrutter uddannet i grundlæggende soldaterfærdigheder.

Forsvaret har fra august 2024 til december 2024 udsendt en kampbataljon med støtteenheder til Letland som bidrag til NATOs beredskab. Med Danmarks deltagelse i NATOs beredskab bidrager danske soldater til at håndtere en af NATOs største sikkerhedsudfordringer forårsaget af Ruslands krig i Ukraine og udfordrende tilstedeværelse i Østersøregionen.

Fra juli 2024 - januar 2025 har Danmark ledelsen af Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG 1).

 

Som en del af NATOs sikkerhedsforanstaltninger patruljere flådestyrken i farvandene omkring Europa herunder Østersøen og Nordatlanten.

Danmark har siden 2015 stillet en række forskellige bidrag til rådighed for EUs grænseagentur Frontex.

 

Aktuelt bidrager Forsvaret med:
 

  • Et helikopterbidrag med en Fennec-helikopter. Helikopteren opererer fra Kreta. Opgaven løses i samarbejde med politiet.
  • Et patruljebådsbidrag, der patruljerer i farvandet omkring den italienske ø Lampedusa. Opgaven løses i samarbejde med politiet.
  • Et køretøj med termisk observationsudstyr (Thermal Vision Vehicle, TVV).
  • Personelbidrag i form af tolke og personel til registrering af flygtninge og migranter. Medarbejderne arbejder i flere forskellige EU-lande.