Nyheder
Følg Forsvaret på X
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
I ugens Mission Update kan du læse, hvordan uddannelsen af ukrainske rekrutter fortsætter i Storbritannien, og at NATOs flådestyrke med dansk ledelse er på vej op i Østersøen efter en overstået antiubådsøvelse. I Letland træner danske soldater kamp i de lettiske skove, og helikopterbidraget flyver kontinuerligt for Frontex i Grækenland.
En ukrainsk rekrut træner fra kampstilling under uddannelse i Storbritannien. Foto: Forsvaret
Af Forsvarskommandoen
Ugen startede ud med en velfortjent hviledag for vores ukrainske kursusdeltagere, inden de skulle på deres næstsidste øvelse. Denne øvelse havde en varighed af fire dage med fokus på rensning af løbegange, kampstilling og på at handle korrekt under fjendens beskydning.
De ukrainske kursusdeltagere fik hurtigt en god forståelse af vigtigheden af at kunne kæmpe i løbegange og fra kampstillinger. Foto: Forsvaret
Under øvelsen havde vi tilgang af droner og en såkaldt IDF-Simulator (Indirect fire simulator), som er en gaskanon, der kan simulere lydene fra artilleri og morterer. Begge ting var med til at skabe et realistisk billede af hvordan kamppladsen ser ud, og ukrainerne fik en forståelse for, hvordan droner kan blive brugt til at spotte fjenden, så man kan påkalde artilleri på deres kampstillinger.
Ukrainerne lærte også, hvor vigtig kommunikationen på kamppladsen er. Da IDF-simulatoren gik i gang kunne soldaterne i kampstillingen ikke længere høre hinanden, så de skulle bevæge sig rundt til hinanden for at kommandoforplante ordrer.
De danske instruktører var meget tilfredse med niveauet kursisterne leverede i slutningen af øvelsen.
Foto: Forsvaret
NATO-flådestyrken med den danskledede stab har på vej gennem Østersøen deltaget i øvelse Playbook Merlin, der har haft særlig fokus på evnen til at finde og nedkæmpe ubåde som en del af NATOs forstærkede tilstedeværelse i Østersøen.
Samlet set var det en yderst slagkraftig flådestyrke, hvor både helikoptere med dyppesonar, enheder med Active Sonar Towed Array Systems og martime patruljefly med sonarbøjer gjorde det yderst vanskeligt for den svenske ubåd at gennemføre sine operationer uhindret.
Øvelsen tiltrak sig stor medieinteresse, og der blev derfor afholdt en mediedag på den svenske korvet HSwMS Helsingborg, hvor der blev givet interview til svenske nyhedsmedier.
Den portugisiske fregat har som planlagt forladt styrken efter fire måneder, og den britiske fregat HMS Iron Duke er netop tilgået styrken.
Øvelse Resolute Warrior er blevet afsluttet med besøgsdag i øvelsesterrænet i Adazi, hvor de danske soldater deltog i en stor demonstration af Multinational Brigade Latvias kapaciteter. Her fik nogle af soldaterne muligheden for at hilse på NATOs generalsekretær Mark Rutte til den efterfølgende fremvisning af materiel og køretøjer.
Ved demonstrationen af de samlede kapaciteter fik danske køretøjer lov at runde showet af. Foto: M. Berend / Forsvaret
Mekaniseret infanteri har gennemført uddannelse i samvirke med kampvognene, artilleriobservatører, panserværnsmissiler, ingeniører og sanitet.
Målet var for den offensive side at gennemføre angreb gennem uoverskueligt terræn, for den defensive side handlede det om at vinde tid til forberedelse og bringe fjenden til standsning. En vellykket uddannelse for de mange deltagende soldater.
Ved den lettiske Freedom Fighters’ Remembrance Day samledes soldater fra Multinational Brigade på Adazi Military Base til parade. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret
Første Verdenskrigs våbenstilstand på Vestfronten den 11. november blev markeret med en parade ved Adazi Military Base, hvor danske soldater deltog med allierede nationer.
Samme dag markeredes den lettiske Freedom Fighters’ Remembrance Day. I den forbindelse viste soldater grej og køretøjer frem til beboerne i byen Jelgava.
Børnene i Jelgava fik lov at prøve soldaternes grej og køretøjer til stor begejstring. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret
Soldaterne har i den forgangne tid afleveret deres rester fra feltration på ’Kuffen’. De er blevet samlet og er nu afleveret til et lokalt nonnekloster. Herfra bliver det delt ud til hjemløse i Riga.
26 sække med rester fra feltrationer blev afleveret til et nonnekloster i Riga. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret
Helikopterbidraget i Grækenland har netop taget imod de sidste besætningsmedlemmer før missionens afslutning sidst i november måned. Besætningen er blevet orienteret om Frontex-organisation og dens opgaver.
Derudover er besætningens opgave i missionsområdet grundigt gennemgået. Den primære opgave er at identificere immigranter, smugleraktiviteter, miljøforurening og ulovligt fiskeri. Da denne opgave adskiller sig fra de opgaver som besætningen løser i Danmark, bliver der lagt fokus på hvilke kendetegn besætningen skal kigge efter for bl.a. at identificere immigranter på både, som ved første øjekast ikke umiddelbart vækker mistanke.
Nogle dage efter besætningens ankomst gennemgik helikopteren et eftersyn, som skal gennemføres hver gang helikopteren har fløjet 100 timer. Formålet med eftersynet er at sikre sig at komponenterne på helikopteren stadig fungerer optimalt.
Efter Ruslands invasion af Ukraine har Danmark i tæt samarbejde med allierede og samarbejdspartnere taget et stort ansvar for at støtte Ukraine.
Som en del af den samlede støtte bidrager Danmark med danske soldater og instruktører til et britisk-ledet træningsprojekt, som gennemføres i Storbritannien. Her bliver ukrainske rekrutter uddannet i grundlæggende soldaterfærdigheder.
Forsvaret har fra august 2024 til december 2024 udsendt en kampbataljon med støtteenheder til Letland som bidrag til NATOs beredskab. Med Danmarks deltagelse i NATO’ beredskab bidrager danske soldater til at håndtere en af NATOs største sikkerhedsudfordringer forårsaget af Ruslands krig i Ukraine og udfordrende tilstedeværelse i Østersøregionen.
Fra juli 2024 - januar 2025 har Danmark ledelsen af Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG 1).
Som en del af NATOs sikkerhedsforanstaltninger patruljere flådestyrken i farvandene omkring Europa herunder Østersøen og Nordatlanten.
Danmark har siden 2015 stillet en række forskellige bidrag til rådighed for EUs grænseagentur Frontex.
Aktuelt bidrager Forsvaret med: