Dansk soldat i en skov i Letland

De udsendte danske soldater har deltaget i en stor øvelse Letland. Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Forward Land Forces (FLF), Danmarks bidrag til NATO’s kollektive forsvar i Baltikum og Østeuropa

Den store feltøvelse SILVER ARROW og dermed kampbataljonens første øvelse i Letland er veloverstået. Øvelsen har været en værdifuld mulighed for at øve samvirke internt i bataljonen og med alle de tilgåede udenlandske enheder.

 

Torsdag var der åbent for presse og medier på bagkant af øvelsen. Her deltog danske køretøjer og besætninger i static display. Eftermiddagen var der dansk besøg fra NATO-hovedkvarteret i SHAPE (The Supreme Headquarters Allied Powers Europe).

 

Efter et par rolige dage med fokus på vedligeholdelsestjenesten er underafdelingerne begyndt af forberede sig på den kommende skydeperiode, der gennemføres i uge 40.

 

Staben i kampbataljonen skal i den kommende uge deltage i øvelse KNIGHT NAMEJS, hvor føringskredsløbet i MNB LVA (Multinational Brigade Latvia) og bataljonen øves.

 

dansk soldat i letland

Kampbataljonen er vendt tilbage til Camp Valdemar efter den første tur i felten og gør klar til den kommende skydeperiode. Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret

Helikopter bidraget til FRONTEX – Grækenland

FENNEC bidraget patruljerer fortsat i det nordøstlige Kreta og støtter med observation og overvågning af den maritime trafik. Siden sidst er den første besætningsudskiftning blevet gennemført. Det foregik uden at påvirke den daglige opgaveløsning, og de kom hurtigt i gang med flyvning ude i ansvarsområdet.

 

Missionen forløber stadig som planlagt, hvor bidraget inden længe kigger ind i den første eftersynsperiode.

 

Danmarks bidrag til NATO’s stående fregatstyrke – SNGM1, Nordatlanten

SNMG1 har i ugens løb gennemført aktiviteter i Østersøen og farvandet omkring Skotland. Den tyske fregat HESSEN er tilgået gruppen og gennemfører sammen med den franske fregat LA FYAETTE operationer i Østersøen. Skibe fra Holland og Portugal har gennemført et havnebesøg i Edinburgh.

 

Ved samme lejlighed overgav flotilleadmiral Bo Overgaard kommandoen over SNMG1 til flotilleadmiral Thomas Stig Rasmussen, som vil være chef for styrken indtil den 10. januar 2025.

 

Træningsbidraget til støtte for Ukraine, Storbritannien

Ugen har stået på første øvelse i terræn, hvor fokus har været på feltkundskab såsom finsk sauna, felthygiejne, genopbyggelse af kampkraft og grundlæggende enkeltmandsuddannelse – herunder bevægemåder i dagslys og mørke.

 

Kursisterne fik prøvet kræfter af med at opholde sig i terræn i længere tid. Trods vejret har moralen samt viljen til at lære hos de ukrainske kursister været rigtig god.

 

De resterende dage af ugen blev brugt på handlebaner med TCCC (førstehjælp) hvor eleverne udviste en meget fornuftig forståelse for indholdet af lektionerne. De ukrainske kursister har derudover stiftet bekendtskab med CEO (counter explosive ordnance). Uddannelsesforløbet giver kursisterne forståelsen for de unaturlige ændringer i terrænet, som man skal holde øje med, og hvordan enkeltmanden skal forholde sig til en mulig mine eller lurminering.

Fakta

Efter Ruslands invasion af Ukraine har Danmark i tæt samarbejde med allierede og samarbejdspartnere taget et stort ansvar for at støtte Ukraine.

 

Som en del af den samlede støtte bidrager Danmark med danske soldater og instruktører til et britisk-ledet træningsprojekt, som gennemføres i Storbritannien. Her bliver ukrainske rekrutter uddannet i grundlæggende soldaterfærdigheder.

Forsvaret har fra august 2024 til december 2024 udsendt en kampbataljon med støtteenheder til Letland som bidrag til NATO’s beredskab. Med Danmarks deltagelse i NATO’s beredskab bidrager danske soldater til at håndtere en af NATO’s største sikkerhedsudfordringer forårsaget af Ruslands krig i Ukraine og udfordrende tilstedeværelse i Østersøregionen.

Fra juli 2024 - januar 2025 har Danmark ledelsen af Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1).

 

Som en del af NATOs sikkerhedsforanstaltninger patruljere flådestyrken i farvandene omkring Europa herunder Østersøen og Nordatlanten.