Overførsel af brændstof til det britiske hangarskib HMS Prince of Wales

Standing NATO Maritime Group 1 under dansk ledelse har øvet med den britiske hangarskibsgruppe centreret omkring det britiske hangarskib HMS Prince of Wales. Her modtaget hangarskibet brændstof til søs. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Danmarks bidrag til NATO’s stående flådestyrke, SNMG1, Nordatlanten

Den danskledede flådestyrke SNMG1 har i den forgangne uge gennemført operationer og øvelser i Nordsøen, Den Engelske Kanal og Det Irske Hav. Flådestyrken har samarbejdet med den britiske hangarskibsgruppe centreret omkring det britiske hangarskib HMS Prince of Wales. Styrken har også været indsat til overvågning af russisk flådeaktivitet i området.

 

 

Efter et kort ophold i Glasgow gik styrken igen til søs mandag for at gennemføre den store øvelse Strike Warrior. SNMG1 er har fået to fregatter mere med i styrken, den hollandske fregat HNLMS Van Amstel og den belgiske fregat BNS Louise-Marie. Fregatterne er kun lige ankommet, så den foranstående øvelse bliver en god lejlighed til at integrere dem i styrken. Ligeledes skal de to danske fregatter Absalon og Niels Juel samt den tyske korvet FGS Magdeburg deltage sammen med SNMG1. Samlet set bliver gruppen en slagkraftig enhed på fem fregatter, en korvet og en tanker/flagskib.

 

 

Træningsbidraget til støtte for Ukraine, Storbritannien

Uddannelsesugen har stået på fjerde og afsluttende øvelse. Denne øvelse omhandlede bykamp, hvor kursisterne fik en bred og god forståelse for hvordan man renser et hus samt bevæger sig i bybilledet. Kursisterne gennemgik handlebaner i rumkamp med håndtering af en såret soldat. Kursisterne har gennemført moduler i offensiv, defensiv kamp og bevægelse i byområde. Da øvelsen var den sidste øvelse kursisterne skulle på, skulle de selvfølgelig igennem en stressbane. Stressbanen danner et realitetsbillede for kursisterne for at klæde dem bedst muligt på til det som venter dem derhjemme.

 

De ukrainske soldater øver bevægelse i by. Foto: Forsvaret

Ukrainske soldater på taktisk sanitetshandlebane

De ukrainske soldater skulle blandt andet igennem tilfangetagelse, forhindringsbane i mørke og førstehjælpshandlebane.

Ukrainske soldater på taktisk sanitetshandlebane

Kursisterne afsluttede øvelsen med godt humør og en følelse af viljestyrke og sammenhold over at have gennemført stressbanen samt de tidligere øvelser. Fotos: Forsvaret

 

 

Forward Land Forces (FLF), Danmarks bidrag til NATO’s kollektive forsvar i Baltikum og Østeuropa

Uge 42 er præget af leave-periode for en del af soldaterne, mens de øvrige kører uddannelse og træning i skovene omkring lejren.

 

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen på besøg hos soldaterne i Letland

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn på besøg hos soldaterne i Letland. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

Frem til efterårsferien har soldaterne haft travlt med besøg af forsvarsminister Troels Lund Poulsen, medlemmer fra Udenrigspolitisk Nævn, forsvarsforligskredsen og fungerende forsvarschef, Michael Hyldgaard. Senere fik soldaterne besøg af komiker Karsten Green og musikeren Kato i forbindelse med den traditionelle feltunderholdning.

 

Kato leverede et brag af et show, hvor soldater, unge som gamle, trak frem mod scenen og dansede med. Feltunderholdning bruges netop til at holde moralen og humøret oppe hos de udsendte soldater.

Fakta

Efter Ruslands invasion af Ukraine har Danmark i tæt samarbejde med allierede og samarbejdspartnere taget et stort ansvar for at støtte Ukraine.

 

Som en del af den samlede støtte bidrager Danmark med danske soldater og instruktører til et britisk-ledet træningsprojekt, som gennemføres i Storbritannien. Her bliver ukrainske rekrutter uddannet i grundlæggende soldaterfærdigheder.

Forsvaret har fra august 2024 til december 2024 udsendt en kampbataljon med støtteenheder til Letland som bidrag til NATO’s beredskab. Med Danmarks deltagelse i NATO’s beredskab bidrager danske soldater til at håndtere en af NATO’s største sikkerhedsudfordringer forårsaget af Ruslands krig i Ukraine og udfordrende tilstedeværelse i Østersøregionen.

Fra juli 2024 - januar 2025 har Danmark ledelsen af Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG 1).

 

Som en del af NATOs sikkerhedsforanstaltninger patruljere flådestyrken i farvandene omkring Europa herunder Østersøen og Nordatlanten.