Søredning under Neptune Strike.

Søredning under Neptune Strike. Foto: Theis Nielsen / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Siden den 24. oktober har NATOs krigsskibe og kampfly fyldt godt i Danmarks nærområder. NATO-aktiviteten Neptune Strike har samlet en stribe enheder fra forskellige NATO-nationer, hvor hovedformålet har været at træne enheder fra forskellige nationer sammen.

 

Soldater, skibe, fly fra Forsvaret og Hjemmeværnet har sammen med alliancepartnere bidraget til at løse opgaver på land, til havs og i luften. Hovedbidraget har været en britisk og en amerikansk hangarskibsgruppe som har trænet sammen for at styrke evnen til at kunne indsættes samtidigt i samme område.

 

Et af formålene med Neptune Strike er at øge interoperabiliteten (f.eks. luft-land-integration) og dermed alliancens samlede forsvarsevne. Den træning er afgørende for NATO, fordi der er mange nationer og mange forskellige systemer og kapaciteter, der skal kunne arbejde sammen.

 

Hangarskib i dansk nærområde

Hangarskibet USS Harry S. Truman er den primære enhed i US Navy Carrier Strike Group 8. Hangarskibet har i hele perioden befundet sig i og omkring Nordsøen, og en del af de fly, som har indgået i aktiviteten i dansk område er Super Hornets, som er fløjet til og fra skibet.

 

Dækket af det amerikanske hangarskib USS Harry Truman

Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret

En stor og vigtig del af træningen handler om logistik og genforsyning af enhederne. Derfor var missilkrydseren USS Gettysburg, som indgår i hangarskibsgruppen i løbet af Neptune Strike i Skagen. Tirsdag gennemførte USA og Danmark for første gang en genladning af et skarpt missil på et amerikansk krigsskib i Danmark.

 

Det var en aktivitet der styrkede både dansk og amerikansk mulighed for at genforsyne skibe på missioner langt fra egne baser.

 

dansk håndtering af skarpt missil

Foto: Simon Elbeck / Forsvaret

Søredning og bekæmpelse af miner

Onsdag trænede Søværnet ’søredning i krig’ sammen med Marinehjemmeværnet og den amerikanske flåde i Kattegat. Scenariet var, at amerikansk F-16 kampfly var blevet skudt ned, og piloten befandt sig et sted i Kattegat.

 

Det var startskuddet på en omfattende eftersøgning i farvandet ud for Læsø.

 

Med bølgevarsler på op til to meter deltog de danske enheder som ’opposing force’ – fjender - i øvelsen og patruljerede omkring en dukke, der flød i vandet for at repræsentere den nedskudte pilot. Det var med til at give helikopterbesætningerne fra den amerikanske flåde en realistisk træning i søredning i fjendtligt farvand.

 

De amerikanske Seahawk-helikoptere gennemførte redningsøvelsen uden problemer og demonstrerede deres evne til at redde nedstyrtede besætningsmedlemmer under vanskelige omstændigheder.

 

Søredning under Neptune Strike.

Foto: Theis Nielsen / Forsvaret

Derudover har der i Kattegat har været gennemført en række scenarier, der har handlet om at neutralisere søminer.

 

Amerikansk Seahawk-helikopter og dansk minedykker i samtræning.

Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret

Neptune Strike styrker NATO

Overordnet set viser og understreger Neptune Strike 24, at NATO, det danske og det amerikanske militær bliver stadig tættere knyttet sammen.

 

Samarbejdet er vigtigt for alle nationer og for evnen til at forstå hinandens procedurer og sikre, at systemer og personel kan arbejde sammen på tværs af nationer.

 

NATO Enhanced Vigilance Activity Neptune Strike har været ledet af STRIKFORNATO, som er en operativ stab i NATO. Det er en tilbagevendende øvelse, som også i denne omgang har fundet sted i området fra Middelhavet til Polarcirklen.